RT: DNR menja zakon o smrtnoj kazni

Izvor: Vostok.rs, 07.Apr.2023, 02:52

RT: DNR menja zakon o smrtnoj kazni

 
Donjecka Narodna Republika (DNR) više neće izdavati niti sprovoditi smrtne kazne kako bi se pridržavala ruskih zakona, saopšteno je. Odluka je doneta nakon što je republika u septembru postala deo Rusije, zajedno sa Luganskom Narodnom Republikom, Zaporoškom i Hersonskom oblasti.
Taj potez je u četvrtak najavila Elena Šiškina, članica Narodnog veća DNR. Ona je agenciji TASS rekla da je, od ulaska u Rusiju, republika morala da prilagodi svoje zakonodavstvo tako da „ne bude u suprotnosti sa saveznim“. Organi za sprovođenje zakona se rukovode Zakonom o krivičnom i krivičnoprocesnom postupku Ruske Federacije“, objasnila je Šiškina, napominjući da se smrtna kazna više neće primenjivati u DNR, jer ne postoji u Zakoniku Ruske Federacije. Šiškina je dodala da sadašnje smrtne kazne, koje su izrečene pre nego što je DNR ušla u sastav Rusije, neće biti izvršene. Još u septembru, ruski poslanik Daniil Besarabov sugerisao je da će osuđenici kojima je izrečena smrtna kazna u republici umesto toga dobiti doživotne kazne. DNR je ranije ukinula moratorijum na pogubljenja u julu 2022. Tokom istog meseca, vlasti su izrekle smrtne kazne dvojici borca iz ukrajinskog bataljona Azov, kao i dvojici plaćenika iz Ujedinjenog Kraljevstva i jednom iz Maroka. Međutim, republika na kraju nije izvršila nijednu kaznu i ti strani borci su u međuvremenu pušteni. Smrtna kazna se u Rusiji ne primenjuje od 1996. Godine 1998. tadašnji predsednik Boris Jeljcin je uspostavio moratorijum na tu praksu, a Ustavni sud Rusije je od tada uveo druge odredbe koje onemogućavaju primenu kazne u krivičnim predmetima. Međutim, neki zakonodavci su nedavno pozvali na obnavljanje smrtne kazne u nekim slučajevima, posebno za terorizam i pedofiliju. Takvi predlozi su došli od levičarske partije Pravedna Rusija – za istinu, a nedavno i od nacionalističke partije LDPR (Liberalno-demokratska partija Rusije) nakon napada u Sankt Peterburgu u kojem je ubijen popularni vojni bloger Vladlen Tatarski. I predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin je još u junu predložio da se u DNR zadrži smrtna kazna, tvrdeći da je takva kazna prikladna u vreme rata i da priliči „fašistima“ koji namerno bombarduju stambena naselja, bolnice i škole. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.