Izvor: B92, 08.Apr.2011, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RRA o zaštiti maloletnika

Beograd -- Regulatorna tela za elektronske medije u regionu trebalo bi da usvoje zajedničku strategiju radi zaštite maloletnika i usklađivanja prakse sa evropskom.

Mediji se zbog profita ne smeju okrenuti senzacionalizmu i skandalima, zaključeno je prilikom susreta predstavnika RRA sa kolegama iz zemalja regiona.

To su problemi pre svega rijaliti programa, ali, kako je istaknuto, i drugih programa koji nasiljem, zloupotrebama, medijskim stereotipima i ugrožavaju maloletnike, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao i demokratiju i tradicionalne društvene vrednosti.

Tema današnjeg sastanka predstavnika RRA sa predstavnicima regulatornih tela iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije, jesu dešavanja u medijima koja prevazilaze granice određene države.

U Bosni i Hercegovini ne postoje posebni propisi koje se odnose na rijaliti programe. Problemi koji su zajednički medijima u regionu kompeksniji su od regulisanja odnosa emitera prema regulatornim telima, to je širi društveni problem.

U Crnoj Gori je emitovanje rijaliti programa pomereno u granične termine od 23h do 06 h, zbog pojave antisemitskog sadržaja. Učesnici iz Crne Gore smatraju da nije problem u zlim medijima koji kvare čednu populaciju, već da mediji odslikavaju stanje u društvu.

Istaknuto je da mediji moraju imati svoje slobode, ali da je u regionu potrebno ujednačavanje regulative.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.