Izvor: B92, 07.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putovnica na crno 4.000 evra

Split, Beograd -- Slobodna Dalmacije piše da u Srbiji postoji crno tržište na kojem je glavna roba hrvatski pasoš.

Jedan broj izbeglica s područja Republike Srpske Krajine, hrvatskih građana srpske nacionalnosti, oglasio je prodaju ili je već prodao svoje putovnice čija je cena na crnom tržištu 4.000 evra, piše Slobodna Dalmacija.

Na taj način oni su ugrozili bezbednost Hrvatske, ali i Evropske unije, u koju sada bez većih problema s takvim putovnicama putuju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kriminalci i ilegalni imigranti, ocenjuje splitski list.

List navodi da su cene takvih putovnica kreću od dve do četiri hiljade evrta, a to svedoče i oglasi u Srbiji, a to su potvrdili i inspektor Državne bezbednosti Saveznog sekretarijata za unutrašnje poslove u penziji Božidar Spasić.

Izbeglice se obavezuju da neko vreme neće prijaviti gubitak prodatih dokumenata hrvatskim vlastima, kako bi one bile "žive" u sistemu, a tako kupcu omogućuju nesmetano prelazak granica EU.

Pošto "ukradenoj" putovnici istekne "rok trajanja", izbeglice prijave gubitak dokumenta, dobijaju novi od MUP RH i opet ga prodaju na crno.

"Dok se u svetu putovnice falsifikuju i izrađuju u ilegalnim štamparijama, u Srbiji se prodaju dokumenti izbeglica legalno napravljeni u hrvatskoj policiji, što je idealno rešenje za svakog kriminalca ili migranta kojemu je sa hrvatskim papirima i krađom identiteta omogućen siguran put u sve zemlje EU", rekao je Spasić.

Hrvatske putovnice se i iznajmljuju: kriminalci unajme hrvatsku putovnicu i identitet, obave "posao" na Zapadu, vrate se u zemlju i prepuste hrvatske dokumente nekom drugom, navodi Spasić, vlasnik detektivske agencije SIA u Beogradu.

Osobe koje prodaju hrvatske putovnice, vlasti u Srbiji bi lako mogle uhvatiti jer su oglasi u kojima se nude putovnice okačeni na stajalištima gradskog prevoza, kafićima, objavljeni na Internet portalima, u novinskim oglasima, ocenjuje Slobodna Dalmacija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.