Putari najavljuju blokadu puteva

Izvor: Blic, Beta, 08.Jan.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putari najavljuju blokadu puteva

Poslodavci i sindikalci iz srpske putne privrede najavljuju da će se u ponedeljak zajedno dogovoriti o štrajku upozorenja, a potom i o generalnom štrajku koji uključuje i blokadu puteva ukoliko Vlada ostane pri stavu da im ne isplati svih 38 milijardi duga koji vuče već tri godine. Taj državni dug vodi u stečaj firme koje se bave održavanjem puteva, jer su ova preduzeća do te mere prezadužena da im banke više ne daju kredite.

Pregovori između izvršne vlasti i Udruženja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poslodavaca putne privrede „Putar” prekinuti su uoči Nove godine, bez kompromisa. Potom je njihov sindikat podržao svoje poslodavce, a za sada nema signala da će pregovori biti nastavljeni. Zato, međutim, putari najavljuju da će se za svoj pošteno zarađeni novac po prvi put boriti i blokadom puteva.

U Ministarstvu za infrastrukturu juče nam je nezvanično rečeno samo da je „i dalje status kvo” i da novih informacija nema.

- Pregovori sa radnom grupom Vlade prekinuti su pre Nove godine zato što Vlada neće da plati kamate koje iznose između pet i sedam milijardi dinara i glavnicu duga od 30 milijardi dinara. Vlada predlaže da vrati samo 20 milijardi, a sve ostalo da otpišemo. Ovo su dugovi nastali tokom tri poslednje godine - kaže Milutin Gašović, predsednik UPPP „Putar”, u kome su svih 26 preduzeća iz putne privrede sa 17.000 zaposlenih i još oko 33.000 radnika u firmama koje su podizvođači i dobavljači.

Problem se vuče od 1992. godine, kada je „privremeno” ukinuta odredba po kojoj putari dobijaju 32 odsto od cene nafte i njenih derivata, a sada im pripada deset procenata od akcize.

- Oko 90 odsto putara stavilo je imovinu pod hipoteku da bi mogli da podignu kredite. Ako nas Vlada ne ispoštuje, možemo staviti katanac na preduzeća i već ovog meseca će krenuti davanje otkaza jer nemamo čime da plaćamo zaposlene - objašnjava Gašović.

Po njegovim rečima, putari će do ponedeljka održavati putne pravce jer građani za sve ovo nisu krivi, ali će u ponedeljak biti doneta odluka kad se i kojom dinamikom stupa u štrajk. Jer, putari ističu da ih „Vlada ne tretira ozbiljno” zato što su uvek mirno radili i ćutali i na minus 20 i na plus 40 stepeni Celzijusa.

Štrajk upozorenja

Samostalni sindikat putara, koji ima 9.500 članova od 15.000 zaposlenih, podržava zahteve poslodavaca u vezi sa naplatom potraživanja, kaže za „Blic” Sonja Vukanović, sindikalni lider.

- U ponedeljak ćemo se dogovoriti o štrajku upozorenja. Nemamo čime da radimo, jer su nam računi preduzeća u blokadi, nemamo dnevnu likvidnost i nijedna banka više nam ne da kredite jer smo prezaduženi - veli Vukanovićeva.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putari najavljuju blokade

Izvor: Mondo, 08.Jan.2009

Predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vukanović najavila je proteste i blokadu puteva zbog duga vlade Srbije prema putarima od oko 38 milijardi dinara.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.