Izvor: Politika, 22.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Put oko sveta za 72 dana na motoru

Trojica zaljubljenika u moto sport preći će više od 25.000 kilometara kopnom i oko 10.000 kilometara avionom Trojica aktivnih i penzionisanih pripadnika 72. specijalne brigade Vojske Srbije (VS) krenuće krajem juna svojim motociklima na put oko sveta za 72 dana u, kako su rekli, misiju mira pod nazivom – "Srbija moja zemlja". Stariji vodnik Dragan Stojadinović i dvojica bivših specijalaca Zoran Livaja i Milivoje Melentijević krenuće iz Srbije 23. juna, a povratak je planiran za >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 29. avgust.

U tom periodu, trojica zaljubljenika u moto sport preći će više od 25.000 kilometara kopnom i oko 10.000 kilometara avionom. Put organizuje klub ljubitelja ekstremnih sportova "Hrabro srce", koji čine bivši i sadašnji pripadnici Specijalne brigade VS.

Putovaće kroz Mađarsku, Ukrajinu, Rusiju, Kazahstan, Mongoliju, Kinu, Japan, SAD, Kanadu, Portugaliju, Španiju, Francusku, Veliku Britaniju, Holandiju, Belgiju, Nemačku, Češku, Austriju, Švajcarsku, Monako, Italiju, Sloveniju i Hrvatsku.

Penzionisani stariji vodnik Zoran Livaja će na put povesti i ćerku Teu i sina Borka, a sa njima će u džipu sa prikolicom krenuti i vozač-mehaničar i jedan profesionalni kamerman koji će snimati putovanje.

Organizatori putovanja planiraju da naprave reportaže o svim glavnim gradovima zemalja kroz koje će proći, ali i o nekim zanimljivostima poput Kineskog zida, o mongolskim ratnicima, Bušido kodeksu, ruskim piscima, hotelima Las Vegasa i zamkovima Francuske.

Planirano je da se sretnu sa srpskom dijasporom i diplomatskim predstavnicima, a u promotivne svrhe na putovanje će poneti 50 srpskih državnih zastava koje će pokloniti ljudima koje upoznaju u toj avanturi.

Troškovi putovanja iznosiće nešto više od 134.000 evra, koje su obezbedili sponzori i privatne firme.

Putnici su već obezbedili 12 viza za 23 zemlje kroz koje će proći, a najavljuju da će ih na put iz Beograda do granice ispratiti gotovo 2.000 "bajkera" iz Srbije kako bi im pružili podršku.

Beta

[objavljeno: 22.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.