Puna škola đaka, niotkuda učionica

Izvor: RTS, 30.Avg.2019, 08:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Puna škola đaka, niotkuda učionica

U novoj školskoj godini pančevačka gimnazija "Uroš Predić" upisaće prvo odeljenje za učenike nadarene za računarstvo i informatiku. Nova učionica ima svu neophodnu opremu, ali će biti problem sa usklađivanjem rasporeda časova, jer Gimnazija već ima manjak učionica za druge učenike prirodnog i društvenog smera.
Pančevačka gimnazija nema dovoljno učionica za svojih 968 đaka, tako da se profesori >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << svake godine snalaze na različite načine kako bi održali sve časove.

Taj problem postaje još veći uvođenjem novog odeljenja za nadarene učenike za računarstvo i informatiku.Zato su u Gimnaziji, uz pomoć lokalne samouprave, počeli izradu projektne dokumentacije za izgradnju dva nova objekta sa 12 učionica.
Potrebnih 100 miliona dinara škola, ipak, neće moći sama da obezbedi. Direktorka gimnazije Zorica Pomar kaže da će probleme rešavati u hodu.
"Kako bude išla reforma i povećanje broja IT odeljenja, menjaćemo i mi satnicu, ili ćemo morati da pronađemo nove učionice u drugim školama dok mi ne izgradimo nove objekte u našem dvorištu", objašnjava Zorica Pomar.
Zbog nedostatka prostora u novoj školskoj godini biće upisan samo 21 učenik u odeljenje za računarstvo i informatiku, iako je zainteresovanost za novi smer bila mnogo veća.
"Oni će imati predmete koji se tiču informatike, baviće se hardverom i softverom, znači računarskim sistemima,programiranjem, primenom računara i to je nešto novo i drugačije u odnosu na dosadašnje smerove u Gimnaziji. Sve je spremno i čekamo da u ponedeljak zazvoni školsko zvono", navodi profesorka računarstva Biljana Jovanović.
Zgrada Gimnazije "Uroš Predić" koja je 1997. godine stavljena pod zaštitu države krasi staro jezgro grada.
Ona ima i posebnu vrednost jer su se ovde školovali brojni Pančevci koji su kasnije u svojoj profesiji postajali poznati širom sveta.
Zato se s pravom očekuje da i novim generacijama budu obezbeđeni svi uslovi za uspešno školovanje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.