Prvi nacionalni registar o životnoj sredini

Izvor: Kurir, 23.Maj.2012, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi nacionalni registar o životnoj sredini

Veća dostupnost informacija o životnoj sredini pomoći će da se poveća učešće građana u donošenju odluka u toj oblasti, kao i da se smanji zagađenje životne sredine, rekao direktor Agencije za zaštitu životne sredine Srbije Momčilo Živković

BEOGRAD - Srbija će u novembru ove godine dobiti prvi nacionalni registar za informacije o životnoj sredini "Ekoregistar", najavila je Agencija za zaštitu životne sredine.

Direktor Agencije za zaštitu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << životne sredine Srbije Momčilo Živković izjavio je da je osnivanje tog registra podržala Organizacija za evropsku bezbednost za saradnju (OEBS), s kojom je danas potpisan i Memorandum o saradnji.

Kako je rekao, veća dostupnost informacija o životnoj sredini pomoći će da se poveća učešće građana u donošenju odluka u toj oblasti, kao i da se smanji i spreči zagađenje životne sredine.

Živković je rekao da je izrada tog registra uslov za sprovođenje direktive Evropske komisije o dostupnosti informacija o životnoj sredini i dodao da će Agencija do 2013. da sprovede sve preporuke o neophodnosti objedinjene kontrole životne sredine, što obuhvata vodu, vazduh i otpad.

Zamenik šefa Misije OEBS-a u Srbiji Tomas Mur rekao je da važnost registra prevazilazi nacionalne granice, jer je to obaveza i uslov za sprovođenje evropske direktive.

Kako je rekao, važno je i učešće nevladinih organizacija, jer one najbolje poznaju ekološka kretanja i mogu da nađu najbolje rešenje za probleme.

Na skupu je rečeno da će na pripremi "Ekoregistra" raditi četiri eksperta i da će se kad bude završen nalaziti u elektronskom obliku na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine.

"Ekoregistar" će sadržati bazu podataka o informacijama o životnoj sredini, koje se nalaze na internetu i nazive institucija kod kojih se mogu dobiti potrebne informacije.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.