Prvi let modernizovanog helikoptera Ka-32A11BC

Izvor: TangoSix.rs, 02.Nov.2022, 11:43

Prvi let modernizovanog helikoptera Ka-32A11BC

Holding kompanija ‘‘Ruski helikopteri‘‘ saopštila je 6. oktobra da je započela sledeću fazu ispitivanja modernizovanog helikoptera Ka-32A11BC sposobnog da gasi požare na veoma niskim temperaturama. Prvi let nove verzije Ka-32, koji je trajao 37 minuta, izveden je sa motorima VK-2500PS-02. Kako se navodi, tokom ispitivanja je potvrđen stabilan rad svih sistema, demonstrirana je stabilnost i visoka upravljivost helikoptera.
Motore VK-2500PS-02, koji pokreću modernizovani >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << Ka-32A11BC, razvilo je i proizvelo preduzeće ODK-Klimov, a upotreba nove pogonske grupe omogućilo je poboljšanje letnih performansi letelice, proširilo mogućnosti korišćenja helikoptera, uključujući njegovu upotrebu pri opterećenju spoljašnjim podvesnim teretom.
– Prvi uspešan let Ka-32A11BC sa turboosovinskim motorima je prekretnica. Tokom godina rada, helikopter se etablirao kao efikasna i pouzdana mašina. Motori VK-2500PS-02 povećavaju stabilnost i sigurnost upravljanja helikopterom pri jakom bočnom vetru, uključujući i u uslovima velike nadmorske visine. Ovo će proširiti geografiju upotrebe mašine u gašenju šumskih požara i sprovođenju hitnih spasilačkih operacija. Planiramo da završimo sva sertifikacione testove u trećem kvartalu 2023. godine – rekao je Anatolij Serdjukov, industrijski direktor avio-klastera Rosteh.
Modernizovani Ka-32A11BC ima nove motore VK-2500-02 / Foto: “Ruski helikopteri“ Kako iz kompanije ‘‘Ruski helikopteri‘‘ još navode, unapređeni Ka-32A11BC je prvi helikopter na svetu sposoban da gasi požare na temperaturama ispod nule. Ovu priliku pružio je jedinstveni domaći podvesni sistem za gašenje požara SP-32 koji ima mogućnost zagrevanja vode. Kapacitet mu je do 4.000 litara sa mogućnošću upotrebe 400 litara pene. Zahvaljujući snažnijem sistemu za punjenje vodom, rezervoar se automatski puni za samo 60 sekundi, 25% brže nego u prethodnoj verziji helikoptera. Među opcijama koje obezbeđuju gašenje požara su podvesni prelivni uređaj VSU-5 i vodeni top za horizontalno gašenje požara.
Osim toga, helikopter je opremljen savremenom opremom za traganje i spasavanje, kao i „staklenim kokpitom“ – digitalnim pilotažno-navigacionim sistemom sa indikacijom na prikazivačima. Ka-32A11BC je sposoban da gasi požare u uslovima jakog dima, na poslednjim spratovima visokih zgrada, kao i objekte naftne i gasne industrije.
Dorađeni Ka-32A11BC je prilagođen za upotrebu naočara za noćno gledanje. Mogućnosti helikoptera mogu se proširiti ugradnjom dodatne opreme za osmatranje, navigaciju i druge digitalne opreme koja se može integrisati u pilotažno-navigacioni sistem.
– Program modernizacije predviđa doradu ranije proizvedenih helikoptera porodice Ka-32. Ukupno je u preduzeću holdinga Kumertau proizvedeno više od 260 helikoptera Ka-32 u različitim modifikacijama. Istovremeno, Ka-32A11BC je prepoznat kao jedan od najefikasnijih helikoptera za gašenje požara na svetu. Dvorotorna koncepcija ove familije helikoptera obezbeđuje njihove jedinstvene manevarske sposobnosti u vertikalnim i horizontalnim ravnima, povećava stabilnost, kao i udobnost pilotiranja. Ovo je posebno važno pri izvođenju hitnih spasilačkih operacija i gašenja požara u teškim terenskim uslovima ili u gustim urbanim sredinama, uključujući i u blizini visokih zgrada, kada su let i stabilno lebdenje helikoptera otežani vrtlozima vetra – naglasio je prvi zamenik generalnog direktora holdinga „Ruski helikopteri“ Oleg Guljajev.
Na osnovu informacija koje su objavljene o modernizovanom Ka-32A11BC, može se zaključiti da su na ovoj verziji integrisana određena rešenja sa potpuno novog Ka-32A11M, tu su novi motori, “stakleni“ kokpit i novi sistem za gašenje požara. Od ranije je poznato da će se, osim potpuno novih Ka-32A11M, sve novo što je primenjeno na toj varijanti, u manjoj ili većoj meri nuditi i kao paket modernizacije već postojećih helikoptera koji se nalaze u upotrebi. Najnoviji korisnik Ka-32A11BC u svetu jeste Srbija kojoj je sredinom septembra isporučen prvi od dva naručena helikoptera.

The post Prvi let modernizovanog helikoptera Ka-32A11BC appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.