Izvor: Glas javnosti, 19.Sep.2010, 07:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi čas na srpskom u Ljubljani

LJUBLJANA - U Osnovnoj školi "Majda Vrhovnik" u Ljubljani održana je svečanost povodom početka dopunske nastave na srpskom jeziku. U prisustvu oko četrdeset mališana i njihovih roditelja srpske nacionalnosti i porekla kao i dece iz mešovitih brakova, buduće polaznike nastave, koja će početi 1.oktobra, pozdravio je vođa ovog projekta Srpskog kulturnog centra "Danilo Kiš" Petar Damjanić.

  Projekat finansira vlada Republike Srbije, a podržala ga je i vlada Slovenije.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << />  U ime predsednika Srbije Borisa Tadića svečanosti je prisustvovao savetnik za školstvo Mlađen Đorđević, koji je izrazio zadovoljstvo brojem dece koja će kroz dopunsku nastavu učiti srpski jezik i upoznati se sa kulturom zemlje matice.

  "Radujem se što se za slovenačke uslove relativno veliki broj dece prijavio i što će ova škola biti mesto na kojem će se deca upoznati sa svojim jezikom, tradicijom i kulturom", rekao je Đorđević. On je izrazio uverenje da će to podstaći i druge roditelje da upišu svoju decu, "jer od 50.000 Srba, koji žive u Sloveniji veoma mali broj dece koristi svoje ustavno pravo da uči školu na svom jeziku i ovaj projekat može da ohrabri roditelje da i oni podstaknu decu da koriste to svoje pravo i da se na taj način poveća broj dece, koja će učiti srpski jezik".

  "Nastavićemo da radimo u tom pravcu, jer je važno da srpska deca imaju vezu sa svojom maticom, kao što je važno i da srpski narod zna da matica stoji uz njih", rekao je još Đorđević koji je pozdravio i ideju o početku projekta srpskog centra u Ljubljani u okviru kojeg će biti organizovano i učenje srpskog jezika za slovenačke poslovne ljude, koji sarađuju sa Srbijom. Đorđević je izrazio uverenje da će Srpski kulturni centar značajno doprineti i još boljim odnosima Srbije i Slovenije jer su "Srbi u Sloveniji upravo most između dve zemlje".

Inače, кursevi srpskog jezika održavaju se i u Skadru u Albaniji (na slici).

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.