Provera znanja ruskog jezika, treći put u Beogradu

Izvor: RTS, 15.Apr.2018, 00:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Provera znanja ruskog jezika, treći put u Beogradu

Već petnaest godina u svetu, a ove godine u 76 zemalja, istovremeno se održava totalni diktat - provera znanja ruskog jezika. Više od devedeset hiljada kandidata širom planete imali su na raspolaganju sat i po vremena da napišu i provere diktat. Rezultati će biti poznati u ponedeljak, a za najbolje su obezbeđene nagrade.
Da provere svoje znanje ruskog jezika mogli su i đaci, studenti, penzioneri. A >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tekst je za ovu priliku sastavila književnica Guzelj Jahina.

Elektoinženjer Miodrag Lukić kaže da već treću godinu radi diktat jer voli ruski jezik.
"To me ispunjava i to mi je hobi. Uglavnom čitam i slušam, a priliku da pišem gotovo i da nemam", rekao je Lukić.
"Ovo mi je prvi put, mislim da je ovo odlična vežba kako priprema za ispit tako i da znamo kako stojimo sa poznavanjem ruskog jezika", rekla je Marijana Leštarić, student Filološkog fakulteta.
Lidija Čikarić, student Matematičkog fakulteta kaže da studira matematiku, a da je ruski učila četiri godine u srednjoj školi.
"Ovde sam prvi put i htela sam da proverim kako stojim sa znanjem ruskog jezika", kaže Čikarić.
Ideja o totalnom diktatu, koji se održava jednom godišnje, potekla je od studenata iz Novosibirskog. U Beogradu se održava treći put.
"Poznavanje jezika i kulture je nemerljivo opšte i lično dobro", smatra prof. Ljiljana Bajić, prodekan Filološkog fakulteta u Beogradu.
"Srpski takmičari su dobro pripremljeni i naši rezulteti su iznad svetskog proseka. To je neka srpska duša, da imate razumevanje za rusko jezik. I grešaka je veoma malo", rekao je Vasilij Vladimirovič Galatkinov, zamenik direktora Ruskog doma u Beogradu.
Takmičenje je ujedno i najava 16. međunarodnog kongresa slavista. Kao priznanje našoj slavistici, u avgustu se održava na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.