Izvor: Blic, 02.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protokol o sprečavanju zagađenja Save tokom plovidbe

Države članice Okvirnog sporazuma o slivu Save potpisale su danas u Beogradu Protokol o sprečavanju zagađenja te reke tokom plovidbe.



Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srbije Saša Dragin rekao je novinarima, nakon što su predstavnici Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije potpisali Protokol, da je od izuzetne važnosti da se rekama gazuđe na održivi način.

"Jako je važno da postoji ekonomska saradnja, odnosno transport >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << roba rekom Savom, ali nam je još važnije da sačuvamo taj resurs", kazao je Dragin.

Protokol o sprečavanju zagađenja Save tokom plovidbe trebalo bi da omogući nadzor i spreči zagađenje reke koje uzrokuju plovila, odredi tehničke zahteve za opremanje lučkih objekata i utvrdi mere reagovanja u slučaju izlivanja opasnih materija.

Predstavnici delegacija zemalja članica Okvirnog sporazuma naveli su i da su u toku pripreme protokola o sprečavanju poplava i postupanju u vanrednim situacijama.

Na drugom sastanku Okvirnog sporazuma i Savske komisije doneta je i Deklaracija kojom se daje podrška razvoju plovidbe i upravljanja vodama i naglašava uloga komisije o postizanju tih ciljeva.

Okvirni sporazum o slivu reke Save potpisan je 2002. godine, a stupio je na snagu 2004. godine. Strateški cilj sporazuma je prekogranična saradnja država radi održivog razvoje regije u slivu Save.

Sastanci Okvirnog sporazuma održavaju se na dve godine, prvi je održan u Zagrebu 2007. godine, na dan Save 1. juna, a naredni skup biće održan 2011. godine u Sloveniji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.