Protest zbog nepriznavanja diploma Univerziteta u Prištini

Izvor: Blic, 10.Dec.2010, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest zbog nepriznavanja diploma Univerziteta u Prištini

PREŠEVO - Oko 3.000 studenata i srednjoškolaca protestvovalo je danas u Preševu, zbog nepriznavanja diploma Univerziteta u Prištini.

Oni su protestnu šetnju započeli ispred Gimnazije u Preševu i završili je ispred kancelarije Koordinacionog tela, gde su na ogradi okačili parolu "Zaustavite isterivanje mozgova".

Na Univerzitetu u Prištini studira ok o 1.000 mladih Albanaca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe. Više od 100 svršenih studenata ne može da dobije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << posao u svojim mestima, jer vlasti Srbije ne priznaju njihove diplome.

Protest je, zajedno sa strankama koje deluju među Albancima, organizovao Odbor za ljudska prava, uz podršku 47 nevladinih organizacija iz regiona.

Predsedniik Odbora za ljudska prava Belgzim Kamberi rekao je da, zbog ovog problema, mladi Albanci moraju posao moraju da traže van svojih rodnih mesta.

"Mi smo pomoć u rešavanju problema diploma zatražili i u Briselu", dodao je Kamberi i napomenuo da se predstavnici mladih Albanaca neće sresti sa predstavnicima Koordinacionog tela za jug Srbije.

"Imamo mi svoje zvanične predstavnike koji će o problem diploma razgovarati na najvišim državnim predstavnicima i nema potreba da Koordinaciono telo sada zove nas kada godinama unazad znaju za ovaj problem", objasnio je Kamberi.

Protest je protekao bez incidenata.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.