Izvor: B92, 10.Feb.2010, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronalazak za zaštitu taksista

Šabac -- Zbog sve učestalijih napada na taksiste, Šapčani Vladimir Ninković i Srboljub Jovanović patentirali su uređaj za zaštitu taksi vozača.

Njihov izum nagrađen je zlatnom medaljmo na "Tesla festu". Ovaj izum zaštićen je u Zavodu za intelektualnu svojinu, a za njegovu potpunu primenu poteban je novac i taksisti zainteresovani da se štite na ovaj način.

Dragan Stevanović je jedanaest godina profesionalni taksi vozač. I pored iskustva u taksiranju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uvek je oprezan i spreman na neprijatne događaje koji su česti u ovom poslu.

"Pretnji je bilo, ispadanja pištolja, noževa" Nikada nikakav fizički napad nije bio, ali dolazio sam u situaciju da ne znam šta da radim”, kaže Stevanović.

Osim sopstvenih načina da izbegnu sukob, taksisti nemaju drugi metod da se zaštite.

"Policija traži da se vežemo, apeluju vozačima da gazda uradi pregradu između, međutim to je skupa investicija”, kaže taksista Nenad Obradović.

"Verujete mi da stvarno ne znam... Pokušao bih na lep način, izašao iz auta... Ne znam”, kaže Miodrag Reljić, zastupnik taksija ”Maksi taksi".

Znajući za ovaj problem, inovatori Vladimir Ninković i Srboljub Jovanović iz Šapca patentirali su uređaj za zaštitu taksi vozača.

"To je uređaj koji onesposobi napadača za jednu milisekundu tako da on nema vremena da uzme pištolj ili nož i onesposobljen je za naredni vremenski period. Ukoliko policija ne dođe za petnaestak minuta, može da dobije još jednu dozu”, kaže pronalazač Vladimir Ninković.

Uređaj radi na bazi visokofrekventnih struja. Postavlja se ispod sedišta, a aktivira ga vozač pritiskom na skriveni prekidač.

"Deluje na nerv mišića i bukvalno se celo telo zgrči. Jednostavno, ne može da se pokrene uopšte. Reakcija je takoreći trenutna, a poslednica po napadača, osim nekih glavobolja i vrtoglavica, nema”, kaže pronalazač Srboljub Jovanović.

Za ovaj patent Ninković i Jovanović dobili su zlatnu medalju na poslednjem "Tesla festu” koji je održan u oktobru u Novom Sadu.

Svoj izum su zaštitili u Zavodu za intelektualnu svojilnu, a da bi se našao na tržištu, potrebna su sredstva i kupci zainteresovani za ovu inovaciju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.