Promeniti prezime na venčanju ili ne?

Izvor: BKTV News, 30.Mar.2014, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promeniti prezime na venčanju ili ne?

”Da li ste se dogovorili oko prezimena? – Jesmo. (tišina) – I šta ste se dogovorili?” – ovako je tekao razgovor između matičara i mladenaca, na jednom venčanju. Nakon toga je nastupio gromoglasan smeh, jer se mlada baš i nije snašla. Od smeha se nije mogao razaznati njen odgovor, pa su je posle ceremonije svi ispitivali šta je odlučila.

Bračna zajednica je novonastala porodica koja se stvara ceremonijom venčanja. Stoga je, valjda, i prirodno da se u tim trenucima >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << odlučuje ime koje će ta porodica nositi. Nekoliko je mogućnosti: oboje mogu zadržati svoje prezime, oboje ili jedno od mladenaca može dodati prezime onog drugog, ili pak mogu uzeti samo jedno od postojećih prezimena.
Eh, s obzirom da je zakonski moguće promeniti, i ime, i prezime, mladenci mogu odabrati neko potpuno novo prezime, iako na samoj ceremoniji to nije zakonski moguće. Ali, npr. možete odabrati potpuno novo prezime, pa onda jedno od vas promeni svoje u to novo i na ceremoniji venčanja ono drugo uzme odabrano prezime…. Zvuči komplikovano? Jeste.
Mogućnosti
Iako je odluka o prezimenu naoko banalna stvar, očigledno je da se iz cele te priče mogu izroditi brojne komplikacije. Najednostavnije bi bilo da je to određeno zakonom (u nekim zemljama već jeste), pa da niko ne mora razbijati glavu tim da li će ispasti tradicionalan (pa možda i zatucan, zbog toga, u nekim krugovima), papučar (uzeo njeno prezime) ili liberalan (nije ga briga za tradiciju već samo za sebe brinu).
Odluka
Ni tu nije kraj peripetija sa prezimenom. Koju god mogućnost odabrali kad-tad će vas susresti gomile papira koje zbog toga morate da popunite, kako biste vi i vaši potomci mogli da imate legalnu dokumentaciju, slobodu, kretanja, pravo na obrazovanje i sve drugo što je zagarantovano.
Na kraju ispada da je najbolje odluku doneti u skladu sa sopstvenom intuicijom, željama, potrebama. Neki će to učiniti zbog roditelja ili pak rodbine, drugi zbog toga što imaju tradicionalne poglede na život.
Neki će zadržati svoje prezime, jer su već mnogo toga postigli sa ovim koje imaju, pa žele da se zna da to nije produkt njihove zajednice, drugi će pak to uraditi zbog toga što im je jednostavnije i praktičnije, a i prijatelji, koje nisu čuli/videli godinama, moći će ponovo da ih pronađu. Drugi će popustiti pritiscima za polnu ravnopravnost pa će uzeti oba da ne bi bili „obeleženi“ kao šovinisti ili feministkinje ili pak da jedno drugo ne bi povredili pravljenjem isključivog izbora.
U svakom slučaju, ukoliko još uvek niste odlučili, nemojte previše razbijati glavu s tim. Prezime koje ćete nositi, neće određivati vas kao osobu. Vi ćete uvek biti ono što jeste. Važno je da vam život bude ispunjen ljubavlju, bez obzira na prezime.
Izvor: b92.net
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.