Projekti za očuvanje mira na jugu Srbije

Izvor: S media, 15.Sep.2009, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Projekti za očuvanje mira na jugu Srbije

Na jugu Srbije od počinje sprovodjenje dva projekta čiji je zajednički cilj smanjenje napetosti i rizika od sukoba medju nacionalnim zajednicama u tom delu Srbije.

Ugovore o realizaciji projekata "Jačanje kapaciteta za inkluzivan lokalni razvoj i južnoj Srbiji" i "Promovisanje održanja mira u južnoj Srbiji" u Vladi Srbije potpisali ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković i stalni koordinator Tima Ujedinjenih nacija u Srbiji Vilijam Infante. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<

"U projekat je uloženo 7.920.000 dolara, a sprovodiće se na teritoriji 13 gradova i oština Pčinjskog i Jablaničkog okruga. To su upravo ona mesta kojima je pomoć i najpotrebnija", kazao je Marković.

On je precizrao da će se projekti sprovoditi u Vranju, Trgovištu, Bosiljgradu, Vladičinom Hanu, Surdulici, Bojniku i Medvedji.

Projekti čiji je cilj jačanje lokalne uprave i institucija kako bi se unapredio dijalog medju nacionalnim zajednicama sprovodiće se i u Leskovcu, Lebanu, Vlasotincima, Crnoj Travi, Preševu i Bujanovcu.

Vilijam Infante izrazio je uverenje da će sprovodjenje dva projekta doprineti jačanju mira na jugu Srbije.

"Zajedno sa lokalnim vlastima na jugu Srbije radićemo na tome da institucije budu dostupne svima i da se njihov rad unapredi. Tako ćemo ostvariti i pretpostavke za ekonomski razvoj i unaprediti kvalitet života gradjana", rekao je Infante.

Zaštitnik gradjana Saša Janković poručio je da je za ostvarenje prava svih gradjana potrebno da institucije svima budu jednako dostupne, što nije slučaj u Srbiji.



"Ovi projekti omogućiće lakši pristup institucijama svim gradjanima na jugu Srbije i time unaprediti ostvarenje njihovih prava", zaključio je Janković.

Projekat "Jačanje kapaciteta za inkluzivan razvoj u južnoj Srbiji" trajaće tri godine, a sredstva od 5.420.000 dolara obezbedile su Švedska agencija za medjunarodnu razvojnu saradnju, Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, Vlada Norveške i Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNPD).

Projekat "Promovisanje održanja mira u južnoj Srbiji trajaće dve i po godine, a za njegovo sprovodjenje obezbedjena su sredstva od 2,5 miliona dolara iz Fonda za razvoj milenijumskih ciljeva razvoja španske vlade.

Donatori iz Švajcarske, Švedske i Španije najavili su da će nastaviti da pružaju pomoć Srbiji u jačanju kapaciteta lokalne uprave i približavanju institucija gradjanima.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.