Profesija nastavnik opasna po život!

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 28.Dec.2010, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Profesija nastavnik opasna po život!

BEOGRAD - Profesori Dvanaeste beogradske gimnazije zatražili su juče, na protestu povodom brutalnog napada na koleginicu Vilmu Grebenarović, da Ministarstvo prosvete počne konkretno da rešava suštinske probleme u sistemu obrazovanja.

- Užasavajuća činjenica da je nastavnički poziv danas postao opasan po život, pokazuje da je u Srbiji obrazovanje dovedeno na rub propasti - rekao je predsednik sindikata te gimnazije Zoran Buljugić, na protestu ispred škole.

U proglasu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << kolektiva te škole, koji je Buljugić pročitao na protestu, navedeno je da su dovedeni u pitanje svi aspekti obrazovanja, počev od materijalno ponižavajućeg položaja nastavnika, do loše zakonske regulative celokupnog obrazovnog procesa.

Profesoti su zatražili izmenu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kao i da Ministarstvo unutrašnjih poslova efikasnije otkriva i onemogućava počinioce nasilja nad nastavnicima.

- Očekujemo da će ovaj apel trgnuti iz apatije mnoge u našem društvu i probuditi njihovu uspavanu savest - navedeno je u proglasu.

Nastavnici smatraju da je upravo zakon omogućio učenicima beskonačno i nesmetano izostajanje sa nastave, gotovo bez ikakvih sankcija, a da je nastavnike sveo na puka činovnička oruđa koja "pedantno administriraju", rečeno je na skupu uz podsećanje da su promoteri nasilja i društvene okolnosti u kojima đaci žive.

Takođe, "na pijedestal su uzdignute lažne vrednosti", što, kako je rečeno, blokira mlade ljude u prirodnom i normalnom vrednosnom opredeljivanju.

- Poslednji je trenutak da se celokupna javnost zabrine nad ovakvim pojavama i shvati da je preko potrebno pokrenuti sveopštu raspravu o kulturi u kojoj živimo, posebno o položaju mladih - navedeno je u proglasu.

Skup su podržali i nastavnici ostalih škola i gimnazija u Beogradu, kao i Forum beogradskih gimnazija, Školski odbor gimnazije i đaci.

Direktorka Dvanaeste beogradske gimnazije Svetlana Miljenović prenela je poruku pretučene koleginice Grebenarović, u kojoj je, uz zahvalnost na podršci, poželela da se tako nešto više ne dogodi nijedom prosvetnom radniku.

Miljenovićeva je ukazala da je skup predviđen kao protest, ali više kao vapaj za bezbednost nastavnika i za povratak dostojanstva, vrednosti koja je izgubljena.

Profesorku geografije Vilmu Grebenarović pretukla su 20. decembra na ulici dvojica nepoznatih napadača, od čega je zadobila povredu glave i iščašenje ramena.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.