Izvor: RTS, 05.Jul.2020, 13:29

Procena štete nakon poplava, koliko je objekata oštećeno

Poslednje poplave oštetile su oko 1.200 stambenih objekata u 27 lokalnih samouprava u Srbiji, u kojima je proglašeno stanje elementarne nepogode. Da li se šteta još procenjuje, kako će građani u ugroženim područjima ostvariti pravo na pomoć?
Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a da su procene štete i dalje u toku i da se sada znaju neki okviri koji su bili >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << potrebno da bi Vlada usvojila program obnove.

Naveo je da je u 11 lokalnih samouprava broj oštećenih objekata nula ili jednocifren. Kako je rekao, to je razultat rada koji je izveden u prethodnih šest godina i velikog novca uloženog da bi se unapredila infrastruktura.
Blagojević je rekao da se paralelno sa procenama na stambenim objektima radi i procena potreba na uređenju preventivne infrastrukture.
Zatim, kako je rekao, sledi procena štete i potreba na lokalnoj infrastrukturi, putevima, mostovima, sistemima za vodosnabdevanje, kanalizaciji, klizištima...
Ipak, ističe da je prioritet broj jedan procena štete stambenih objekata, kako bi isplata pomoći porodicama počela što pre.
Blagojević je objasnio da su objekti podeljeni u kategorije od jedan do šest. Objekti kategorije jedan su sa najmanjom štetom. Za sada su zabeležene štete u aktegorijama od jedan do četiri, i to je u neposrednoj vezi sa iznosom drđavne pomoći.
Govoreći o situaciji u Ljuboviji, Blagojević je rekao da je ona bila izlođena plavljenju 2014. i 2020. godine i da je u tom mestu urađeno mnogo toga, ali s obzirom na tada znane rizike.
Kaže da su u Ljuboviji bile padavine koje su bile katastrofalne, 210 litara kiše po kvadratnom metru, što su prosečne polugodišnje padavine.
Zato, kako je rekao Blagojević, u Ljuboviji i u drugim mestima Srbijavode rade procenu potreba, s obzirom na sada znane rizike i količine padavina.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Morali da isključe struju, a osiguravajuća kuća traži zapis video-nadzora

Izvor: RTS, 06.Jul.2020, 06:04

U poplavama pre desetak dana oštećeno je oko 1.200 stambenih objekata u 27 lokalnih samouprava u kojima je proglašeno stanje elementarne nepogode. Procena štete još nije završena. U ariljskom kraju, pored poljoprivrednih kultura i nekoliko stotina stambenih i industrijskih objekata, našlo...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.