Priznanje za zaštitu prava ličnosti

Izvor: Blic, 05.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priznanje za zaštitu prava ličnosti

Prija pomisao da neko u vašoj branši misli da za vas postoji jedna violina u međunarodnom naučnom orkestru. Da ste je zaslužili onim što ste uradili u nauci i da to vredi u svetu - kaže prof. dr Vladimir Vodinelić, jedan od naših vodećih teoretičara građanskog prava, kojem je Senat Sarland univerziteta u Nemačkoj dodelio počasni doktorat za doprinos u nauci.

- Počasni doktorat se daje za razne oblasti. Ima dva koloseka - jedan je kada univerzitet oseti potrebu da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nekome iskaže priznanje koje nema veze sa naukom. Drugi su doktorati koji se dodeljuju za posebne doprinose u nauci i oni nisu tako česti. U Srbiji, do sada, tri pravnika imaju počasni doktorat za doprinos nauci - profesor Pavle Nikolić koji je dobio doktorat u Francuskoj, profesor Vojin Dimitrijević koji je dobio počasni doktorat u Kanadi i Engleskoj i moj je treći - kaže Vodinelić, redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta „Union" u Beogradu.

U obrazloženju doktorata profesoru Vodineliću navodi se, između ostalog, njegovo dugogodišnje bavljenje pravima ličnosti.

- U tom smislu ja sam stvorio jednu disciplinu posvećenu upravo pravima ličnosti. Drugi razlog je uticaj na zakonodavstvo, što znači da sam sa grupom saradnika autor zakona koji su na snazi, a doveli su naše pravo na nivo evropskih standarda. Treći razlog, navodi se u obrazloženju, jeste uticaj na sudsku praksu. Zatim, moje zalaganje u odbrani slobode univerziteta i na kraju moj doprinos naučnoj i univerzitetskoj saradnji između dve zemlje - kaže profesor Vodinelić.

Svečano uručenje počasnog doktorata koji je dobio profesor Vodinelić biće upriličeno sutra na Sarland univerzitetu.

Kriterijumi

Od svih zemalja članica Evropske unije, kriterijumi za dodelu doktorata su najstroži upravo u Nemačkoj.

- To je jedina zemlja u svetu koja ima oficijelnu listu onih univerziteta čiji se doktorati ne priznaju u Nemačkoj - kaže prof. dr Vladimir Vodinelić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.