Izvor: B92, 13.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privedeni zbog grafita o Mladiću

Niš -- Četiri osobe privedene u Nišu zbog grafita o Ratku Mladiću.

Četvoro aktivista nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava u Nišu privedeno juče u policijsku stanicu zbog ispisivanja grafita s likom haškog begunca Ratka Mladića, ispod kog je pisalo "Traži se zbog genocida". Koordinatorka kancelarije Inicijative mladih u Nišu Maja Stojanović za B92 kaže da im je u policijskoj stanici rečeno da su dovedeni na informativan razgovor i da moraju da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dođu ponovo, danas u 9.00.

Policija im je tražila šablone s likom Mladića, koje su zadržali do kraja istrage. "Rekli su da su ih građani tokom dana zvali i javljali im da po gradu ima ispisanih grafita 'Ratko Mladić, traži se za genocid', pa su pretpostavili da smo to mi i zvali su nas da bi utvrdili ko je to radio. Obrazloženje policije je bilo da je crtanje grafita po trotoarima kažnjivo po zakonu i da bi za to bila podneta prekršajna prijava za remećenje javnog reda i mira. Na naše pitanje da li su uhvatili one koji su ispisivali 'Nož, žica, Srebrenica' i još neke fašističke grafite po gradu, odgovorili su da ih traže i da još nisu uhvaćeni, iako je to bilo još pre nekih šest meseci ili godinu dana", kaže ona. Aktiviste više nevladinih organizacija u Nišu, među njima i članove Inicijative mladih za ljudska prava, zbog javnog obeležavanja godišnjice zločina u Srebrenici u sredu je fizički napala grupa građana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.