Privatna firma deli stanove „Železnica“

Izvor: Blic, 19.Jun.2010, 01:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privatna firma deli stanove „Železnica“

Dva stana u Beogradu od „Železnica Srbije“ dobiće najviši rukovodioci tog državnog preduzeća. Stambeno pitanje rešiće Zoran Masal, zamenik direktora za zajedničke poslove, i Darko Pavlović, pomoćnik direktora za ekonomske poslove. Prvi je posle oktobarskih promena preleteo iz SPS u DS, a drugi je pre više meseci došao u „Železnice“.

Istina, obojica su ispunila uslove da dobiju po jedan stan od 72 stana koji je grad Beograd ustupio „Železnicama" na ime >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zemljišta koje je dobio u Savskoj ulici. Ipak, njihova biografija, lična i radna, nešto je što ih baš ne preporučuje za to da im država da stan.

- Masal je do 2002. godine bio kadar SPS-a, a onda je uz pomoć Miroljuba Jevtića, koji je bio zamenik Milanka Šarančića, preleteo u DS. Masal je predsednik Centralne radne grupe za reorganizaciju, veoma važnog tela koje će skrojiti kapu budućeg preduzeća „Železnica Srbije". Darko Pavlović je u preduzeće stigao pre godinu dana - kaže sagovornik iz „Železnica".

Međutim, niko nije imao prigovor na ovakvu rang-listu za kabinet i zajedničke poslove, što nije bio slučaj kod druge dve liste za preostalih 69 stanova namenjenih Direkciji za prevoz i Direkciji za infrastrukturu. Možda je rang-lista za stanove zaposlenih u kabinetu i zajedničkim službama bila bez prigovora i zbog toga što je posao obavilo privatno preduzeće „Pron-invest".

Preduzeće, ćerku-firmu „Železnica", bivši „Želstan", 2008. je kupio Radoslav Petrović, njen bivši direktor, i nastavio da pruža usluge „Železnicama". Elem, prilično je nejasno zašto privatno preduzeće „Pron-invest" radi rang-liste za stanove najviših rukovodioca „Železnica" - iz sektora kabineta i zajedničkih poslova, ali i upravlja hiljadama kvadrata poslovnog i stambenog prostora „Železnica". „Pron-invest", kažu papiri, procenjuje vrednost nekretnina koje pripadaju „Železnicama", obrađuje dokumentaciju za otkup i prodaju stanova, izrađuje ugovore o zakupu stanova, vodi njihovu evidenciju, potpisuje i overava ugovore pred nadležnim sudovima, obavlja poslove korišćenja i promene namene prostora i stanova...

Moguće je, neko bi rekao, da tako „Železnice" štede novac, a dobijaju odličnu uslugu, ali to nije moguće saznati jer se ne zna na osnovu kog ugovora sarađuju „Pron-invest" i „Železnice", kao ni koliko to košta poreske obveznike.

- Ugovorom o prodaji državnog kapitala kupac „Pron-investa" obavezao se da će obezbediti kontinuitet poslovanja. Pretežna delatnost bila je obavljanje poslova za „Železnice" i to je „Pron-invest" nastavio da radi i posle privatizacije. „Železnice" nisu angažovale privatnu firmu da im obavlja poslove već je Agencija za privatizaciju, koja je zaključila ugovor o prodaji, obavezala kupca „Pron-investa" da nastavi da obavlja poslove koje je obavljalo na dan aukcije - navodi Nenad Stanisavljević, direktor Medija centra „Železnica Srbije".

U kupoprodajnom ugovoru nema obaveze da „Železnice" angažuju „Pron-invest", već samo klasične obaveze za kupca društvenog preduzeća da dve godine ne menja delatnost.

Zoran Anđelković, predsednik Upravnog odbora „Železnica Srbije", kaže da je pomerao odluku o dodeli stanova jer je želeo da se na sastanku pojavi cela komisija koja je o tome odlučivala. On kaže da je tako najbolje i da ne može da presuđuje jer ne zna ljude koji treba da dobiju stan. Na pitanje da li zna nešto o „Pron-investu" koji „Železnicama" radi pravni konsalting, Anđelković kaže da, koliko zna, „nemaju firmu za pravni konsalting". „Ne znam, pitajte one koji su u 'Železnicama’ za to zaduženi. U preduzeću ima pravnika", čudio se predsednik UO „Železnica".

Inače, utvrđivanje rang-liste za dobijanje 72 stana se odužilo. Upravni odbor bi na sednici u ponedeljak trebalo da donese konačnu odluku ko će na račun države rešiti stambeno pitanje.

Funkcioneri favorizovani

Pravilnik kojim se boduju kandidati za stan star je 20-ak godina i prilično favorizuje direktore. Naime, direktorska pozicija i diploma mogu doneti od 80 do 280 bodova. Na drugoj strani, invaliditet radnika se boduje sa najviše petnaestak bodova, a za staž može da se dobije najviše 80 bodova. Interesantno je da nagrade i stimulacije donose dodatne bodove za stan, ali njih obično tokom 12 meseci imaju skoro svi direktori.

„Pron-invest": Ugovor na neodređeno

U „Pron-investu" kažu da ugovor na osnovu koga sarađuju sa „Železnicama" potiče iz 2007. godine. Na pitanje da li je u redu da državno preduzeće ima ugovor sa privatnom firmom na neodređeno, Radoslav Petrović, vlasnik, kaže da ne vidi razlog da je nešto trebalo da se promeni posle privatizacije. „Poslove koje sada radimo počeli smo 2007. godine, samo smo nastavili da ih radimo, nije bilo u redu da ih prekidamo na polovini", kaže Petrović. On ističe da ne upravljaju ni sa čim i da ne mogu da odrede ko će dobiti stan, ali priznaje da su u dodiru sa vrednom imovinom. „Naša pravnica samo sedi kada se održavaju sastanci stambene komisije. Reč je o pravnom konsaltingu", dodaje Petrović, ali ne želi da otkrije koliko novca dobija od „Železnica". On ističe da nije čudo što je kupio firmu, jer je on i napravio.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Privatna firma Pron-invest deli stanove Železnica

Izvor: SEEbiz.eu, 19.Jun.2010

BEOGRAD - Dva stana u Beogradu od Železnica Srbije dobiće najviši rukovodioci tog državnog preduzeća. Stambeno pitanje rešiće Zoran Masal, zamenik direktora za zajedničke poslove, i Darko Pavlović, pomoćnik direktora za ekonomske poslove. Prvi je posle oktobarskih promena preleteo iz SPS u...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.