Princ Edvard u poseti Muzeju nauke i tehnike

Izvor: RTS, 21.Jun.2019, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Princ Edvard u poseti Muzeju nauke i tehnike

Princ Edvard, vojvoda od Kenta, uručio je danas Muzeju nauke i tehnike deset džepnih računara u okviru trogodišnjeg projekta „Škole za 21. vek“, koji finansira Vlada Velike Britanije, a na Zapadnom Balkanu implementira Britanski savet.
Reč je o projektu ukupne vrednosti 10 miliona funti koji će obuhvatiti sve osnovne škole Zapadnog Balkana i kroz donaciju mikrobit uređaja omogućiti učenje veština >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kritičkog razmišljanja, rešavanja problema i programiranja za preko milion učenika uzrasta od 10 do 15 godina.

Praktičnu primenu ovih uređaja vojvodi od Kenta danas su demonstrirali učenici osnovnih škola „Pavle Savić" iz Beograda i „Dule Karaklajić" iz Lazarevca, na projektima sa kojima su pobedili na nacionalnom takmičenju i učestvovali na regionalnom takmičenju u programiranju.
Oni su osmislili sistem pametnog semafora i sistem da se mikrobit oglasi ako voda predugo teče.
„Korišćenje mikrobita u nastavi deci je bilo vrlo zanimljivo. Koristili su ga na svim predmetima - na fizici, hemiji, matematici, biologiji i bili oduševljeni. Ja sam čak i neke kontrolne zadatke izvodila uz pomoć njih. Mikrobit potpuno menja fokus i malo nam je tih 30 mikrobitova koje smo dobili“, ističe profesorka matematike Jelena Savković za Tanjug.
Mikrobit uređaj se može koristiti za sve predmete i ideja je da od sledeće godine on postane obavezan za sedmi razred osnovne škole.

U pilot fazi prošle godine je obuhvaćeno 25 škola, a istraživanje je pokazalo da je čak 86 odsto nastavnika reklo da su deca više fokusirana, timski bolje rade i da njegova upotreba podstiče i one učenike koji se do sada nisu isticali.
„Projekat će pomoći deci da razviju veštine programiranja, kritičkog razmišljanja i rešavanja problema i verujemo da je to važno za njihovu budućnost i stvara veće mogućnosti zapošljavanja“, istakla je Kler Sirs, direktorka Britanskog saveta za Zapadni Balkan, dodavši da je poseta vojvode od Kenta važna i za projekat i za odnose Velike Britanije i Srbije.
Vojvoda od Kenta, koji je uključen u preko 140 različitih dobrotvornih organizacija, od podsticanja razvoja britanske tehnologije i industrije do muzike i sporta, upoznao se danas sa radom Muzeja nauke i tehnike, bogatom kolekcijom koju on čuva, beogradskom školom robotike i prisustvovao prezentaciji sviranja na orguljama.

Muzej će mikrobitove koristiti u radionicama za decu koje organizuju, te će đaci i van škole moći da uče, a pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Saša Stojanović, ocenio je da je projekat koji sprovodi Britanski savet vrlo značajan za obrazovni sistem Srbije.
„On uvodi nove tehnologije u najniže razrede, uči decu kako da razmišljaju i priprema ih za novi život u budućnosti i nova zanimanja koja se pojavljuju. Nadamo se da će ovaj projekat pripremiti i naše nastavnike da što bolje uče našu decu, a deci obezbediti što bolje obrazovanje za budućnost“, naglasio je Stojanović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.