Primenom ove vakcine rak pluća postaje hronična bolest

Izvor: BKTV News, 19.Apr.2012, 09:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Primenom ove vakcine rak pluća postaje hronična bolest

Vakcina Cimavax EFG se pokazala kao uspešna u terapiji pojedinih vrsta karcinoma pluća, koji su u uznapredovalom stadijumu. Rak se, primenom ove terapeutske vakcine, drži pod kontrolom i prevodi u hroničnu bolest pluća, koja se kao takva dalje tretira odgovarajućom terapijom - kaže u razgovoru za Danas Branislav Lazić, direktor Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“.
Ovaj Institut je prošle sedmice u Beogradu potpisao „pismo o namerama“ sa ovlašćenim zastupnikom >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << i predstavnikom kubanskog proizvođača vakcine Cimavax EFG, kojim je dogovorena saradnja između Torlaka i Instituta CIMAB sa Kube, proizvođača vakcine protiv raka pluća. Planirano je da se ona ubuduće puni i distribuira u Torlaku, nakon što prođe analize naših stručnjaka i bude registrovana u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije.
- Cimavax EFG je terapeutska vakcina. Ona nema preventivno dejstvo, već se koristi kod uznapredovalog oblika pojedinih vrsta karcinoma pluća. Vakcina se proizvodi i primenjuje na Kubi, a registrovana je i u nekoliko južnoameričkih zemalja. Torlak, kao nacionalni proizvođač vakcina i seruma, prati razvoj novih preparata i održava kontakte sa ostalim svetskim proizvođačima u ovoj oblasti - ističe Lazić. On dodaje da je pregovore o saradnji sa kubanskim proizvođačem vakcina, Institutom „CIMAB“, Torlak započeo još 2005. godine.
- U ovom trenutku, Institut Torlak je dobio deo dokumentacije koji se odnosi na hemijsko-farmaceutske informacije o leku, podatke o kliničkim i pretkliničkim ispitivanjima, koja su obavljena na Kubi. Ostatak dokumentacije i više informacija se očekuju prilikom posete delegacije sa Kube, krajem meseca. Uslov da bi vakcina mogla da se distribuira je da bude registrovana u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije, a po zakonu od momenta predaje kompletne dokumentacije do dobijanja registracionog rešenja je potrebno 210 dana - naglašava Lazić.
Prema rečima našeg sagovornika, sledeći koraci bi podrazumevali punjenje vakcina u Institutu Torlak i distribuciju u zemlje regiona.
- Potpisivanju pisma o namerama sa ovlašćenim zastupnikom proizvođača seruma prisustvovao je i sekretar ambasade Republike Kube u Beogradu, Hilfredo Milanes Molina. Pismo podrazumeva i tajnost podataka koje obe strane razmenjuju, kao i prosleđivanje određene dokumentacije regulatornim telima Republike Srbije - kaže Lazić. On dodaje da će osim Cimavaxa EFG, kubanski lekari, koji bi trebalo da dođu u maju, predstaviti i ostale vakcine iz svog proizvodnog programa, „što otvara prostor za širenje saradnje na veći broj vakcina“.
Izvor: Danas
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.