Primenjivati elementarne mere da ne bi bilo povreda na radu

Izvor: Blic, 29.Apr.2010, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Primenjivati elementarne mere da ne bi bilo povreda na radu

Bitno je da poslodavci primenjuju elementarne mere da ne bi bilo povreda na radu, izjavila je jutros Vera Božić-Trefalt iz Uprave za bezbednost na radu.

Ona je, gostujući u "Jutarnjem dnevniku" Radio-televizije Srbije, istakla da je potrebno ispitati radnu okolinu, održavati u ispravnom stanju mašine, od kojih bi svaka trebalo da ima tehničku dokumentaciju, ali i ispitati osvetljenje, podove...

Svi poslodavci su bili dužni da još pre dve, odnosno tri godine, donesu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svoj akt o proceni rizika, dokumentaciju u odnosu na aktivnosti koje zaposleni obavlja, kao i mere u odnosu na taj rizik, podsetila je Božić-Trefalt, ističući da bi, ukoliko nisu doneli taj akt, trebalo to da učine.

Božić-Trefalt je ocenila da je potrebno podizati svest poslodavaca i omogućiti im edukaciju, ali da Inspektorat rada kontroliše primenu zakona i da postoji adekvatna kaznena politika za poslodavce koji ne ispune svoje obaveze.

Najveća kazna iznosi milion dinara, ali predvidjeni su i zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka, kao i krivična prijava, dodala je Božić-Trefalt.

Prema njenim rečima, Srbija ima obavezu da do 2012. godine preuzme direktive Evropske unije, promeni, ukoliko je to neophodno, zakonsku regulativu, ojača socijalni dijalog, širi edukaciju pre svega poslodavaca...

Božić-Trefalt je apelovala na zaposlene da, kada god primete da neka od mera nije kvalitetna, ni primenjena, prijave poslodavca inspekciji, odnosno svom odboru za zdravlje i bezbednost na radu.

U Srbiji svake godine na radu smrtno nastrada oko 40 zaposlenih, a oko 1.000 radnika zadobije teške povrede na radnom mestu, rečeno je na konferenciji povodom Svetskog dana bezbednosti i zdravlja na radu, koji se od ove godine obeležava i u Srbiji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.