Pretučen član Komisije za akreditaciju

Izvor: Politika, 22.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pretučen član Komisije za akreditaciju

Ove batine sasvim sigurno nemaju nikakve veze sa fakultetom, jedino mogu da sumnjam da su u vezi sa dodelom licenci za rad visokih škola, kaže prof. Janićijević

Profesor beogradskog Ekonomskog fakulteta i član Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta dr Nebojša Janićijević juče ujutru je pretučen ispred svog stana na Novom Beogradu. Profesor Janićijević, i ne samo on, jučerašnje batine povezuje sa dodelom licenci za rad visokim školama. Naime, pre nekoliko dana >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Akreditaciona komisija se oglasila u javnosti saopštivši da se na njih vrši pritisak i da su izloženi pretnjama. Ovo telo je prethodnog meseca delilo akreditacije za rad visokih škola u Srbiji, a posle saopštavanja odluke jedan broj viših škola nije dobio licencu za rad i sada ne mogu da upisuju nove studente.

– Nikada do sada u profesorskoj karijeri nisam imao ni prepirku sa studentom – rekao je juče za naš list profesor dr Janićijević koji predaje organizaciju preduzeća.

"Moji ispiti u junu su već prošli i niko od studenata kojima sam ja pregledao zadatke nije pao na ispitu. Ne. Ove batine sasvim sigurno nemaju nikakve veze sa fakultetom. Jedino mogu da sumnjam da je to u vezi sa Akreditacionom komisijom. I predsedniku Komisije za akreditaciju profesoru dr Slobodanu Arsenijeviću su pretili. Rektor Univerziteta "Megatrend" Mića Jovanović je preko mnogih medija napadao komisiju, kolegu Arsenijevića i mene, kriveći nas za navodne greške, nepravilnosti i sukob interesa nezadovoljan što dve više škole Megatrenda nisu dobile akreditaciju", kaže profesor Janićijević.

Profesor Ekonomskog fakulteta objašnjava da je on u Akreditacionoj komisiji upravo bio zadužen za društveno-humanističku oblast, tačnije za ekonomske, poslovne i škole menadžmenta. Takođe, ističe da ni na koga ne može da upre prstom i kaže taj je "poslao batinaše", posebno što su mnoge škole, tačnije njihovi vlasnici i direktori, u želji da dobiju dozvolu za rad, dostavili komisiji i lažne podatke, što već potpada pod kriminal.

– Batine su ujedno možda i upozorenje članovima Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje koje upravo ovih dana razmatra žalbe. Jer, svi koji su ostali bez akreditacije imaju pravo da se žale Savetu koji može da odbije ili prihvati žalbu, ili, pak, da nama vrati predmet na ponovno razmatranje. Ne treba zaboraviti da uskoro sledi još jedan i to mnogo veći posao – akreditacija univerziteta i fakulteta – ukazuje Janićijević.

Kada je krenuo na posao ulazeći u automobil čuo je da ga neko zove. Okrenuo se i dobio udarac pesnicom. Jedan, pa drugi... Ne zna tačno koliko je bilo. Seća se da ga je jedan napadač udarao, dok je drugi stajao pored kola.

– Počeo sam da se branim i da vičem. Oni su pobegli, došla je policija, dao sam izjavu. Policija me je uputila u Zemunsku bolnicu gde su mi stavili kopču na obraz iznad usne. Prethodno veče sam imao dve čudna poziva. Dva puta me je na kućni broj telefona neko zvao, ali nije hteo da se javi – priča profesor Janićijević.

Da je Komisija za akreditaciju radila pod pritiskom kaže za "Politiku" i predsednik te komisije profesor dr Slobodan Arsenijević. On je na to upozorio i prilikom saopštavanja rezultata rada Akreditacione komisije, kada su od oko 80 viših škola samo njih 33 dobile akreditaciju.

I u saopštenju sa sajta Ministarstva prosvete ističe se da je Komisija za akreditaciju "u toku svog rada bila izložena smetnjama, pritiscima i diskvalifikacijama od nekih škola koje nisu ispunile standarde za akreditaciju".

– Nismo podlegli pritiscima. I nadamo se da to neće učiniti ni Nacionalni savet za visoko obrazovanje. Ja se nikoga ne bojim. A Akreditaciona komisija je kompaktna, radili smo pošteno, po zakonu. Niko sam nije ništa odlučivao – rekao nam je juče u telefonskom razgovoru profesor Arsenijević koji bi trebalo danas da se sastane sa članovima Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

Aleksandra Brkić

[objavljeno: 22.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.