Prepuštanje zaštite manastira KP ne vodi miru

Izvor: Politika, 05.Avg.2010, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prepuštanje zaštite manastira KP ne vodi miru

BEOGRAD - Minisitar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović ocenio je danas da odluka Kfora da obzbeđenje manastira Gračanica prepusti Kosovskoj policiji predstavlja provokaciju i potez koji ne vodi miru, stabilnosti i izgradnji poverenja.

„Odluka Kfora da prepusti obezbeđenje manastira Gračanica Kosovskoj policiji nikako ne doprinosi bezbednosti, već naprotiv, uliva dodatnu nesigurnost i povećava nepoverenje kod srpskog naroda u Pokrajini”, ocenio je ministar u saopštenju dostavljenom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << medijima.

Prema njegovim rečima, takav potez Kfora, bez saglasnosti Beograda i Srpske pravoslavne crkve, ohrabruje Prištinu da i dalje vuče jednostrane poteze, ali ujedno predstavlja i pokušaj da se loša bezbednosna situacija u južnoj srpskoj pokrajini prikaže svetu daleko boljom.

Čuvanje srpskih svetinja i kulturno-istorijskih spomenika ne može se prepustiti onima koji su ih uništavali ili nemo posmatrali njihovo skrnavljenje i rušenje, kazao je Bogdanović. „Svi znamo kako se KP ponašala tokom martovskog nasilja 2004. godine, zato ona ne može i ne sme nikako da bude deo rešenja za čuvanje i obezbeđivanje manastira i crkava Srpske pravoslavne crkve”, naveo je ministar.

Bogdanović je u saopštenju podsetio da je na sve to nedavno ukazao odlazećem komandantu Kfora Markusu Bentleru. „Kfor je po Rezoluciji 1244 SB UN zadužen za bezbednost na Kosovu i Metohiji, a samim tim i za sigurnost i očuvanje srpskih kulturno-istorijskih spomenika, manastira i crkava. Zato odluku da manastir Gračanicu obezbeđuje Kosovska policija shvatam kao provokaciju i potez koji ne vodi miru, stabilnosti i izgradnji poverenja”, kazao je ministar.

Beta

objavljeno: 05/08/2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.