Izvor: B92, 15.Jan.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preporučena izmena radnog vremena

Beograd -- Ministarstvo rada preporučilo je poslodavcima da rad u svojim preduzećima organizuju u skladu sa vremenskim uslovima - niskom temperaturom i poledicom.

Direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Vera Božić-Trefalt rekla je da preporuka nije obavezujuća i da poslodavci sami treba da odluče o eventualnim merama i reorganizaciji rada.

"Poslodavac treba da odredi koje će mere preduzeti u skladu sa vrstom i obimom posla koji se obavlja. Da li će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pomeriti radno vreme ili, na primer, uvesti klizne smene", kazala je ona.

Ona je navela da bi, iako preporuka nije obavezujuća, poslodavci trebalo da je poštuju zato što će na taj način izbeći bolovanja radnika zbog povreda i eventualne zahteve za odštetu.

Vera Božić-Trefalt je podsetila da se povrede na putu od kuće do posla ili natrag tretiraju kao povrede na radu.

Ministarstvo rada i socijalne politike će predložiti Vladi da preporuka bude usvojena što pre.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.