Preminuo poznati novinar Jurij Gustinčič

Izvor: Politika, 07.Jun.2014, 22:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo poznati novinar Jurij Gustinčič

LJUBLJANA – U Ljubljani je danas u 93. godini preminuo jedan od najznačajnijih jugoslovenskih novinara, Jurij Gustinčič, javili su slovenački mediji.

Dugogodišnji novinar „Politike”, radni vek, tokom koga je objavljivao članke i za „Borbu”, „Vreme”, „Slobodnu Dalmaciju” i „Mladinu”, završio je u RTV Ljubljana.

Gustinčić je rođen 30. avgusta 1921. u Trstu. Godine 1951. se zaposlio kao novinar spoljnopolitičke redakcije „Politike”, da bi četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << godine kasnije je postao dopisnik tog lista iz Londona.

Nakon devet godina u Londonu, Gustinčič je 1967. godine izveštavao iz Grčke, Turske, Kipra i Izraela. Pored toga, on je bio jedan od samo deset jugoslovenskih novinara koji su izveštavali o invaziji sovjetskih sila na Čehoslovačku.

Gustinčič je 13 godina bio dopisnik „Politike” iz Njujorka. Posle povratka iz SAD se osamdesetih godina iz Beograda preselio u Ljubljanu i zaposlio na RTV Ljubljana kao politički komentator i voditelj spoljnopolitičkih emisija.

Penzionisao se 1985. godine, mada je i posle toga nastavio da objavljuje političke komentare za RTV Ljubljana, kao i da piše za srpski nedeljnik „Vreme” i hrvatski dnevnik „Slobodna Dalmacija”.

Godine 1988. je dobio najvišu jugoslovensku novinarsku nagradu „Moše Pijade”, a 1995. je počeo da piše komentare i za slovenački nedeljnik „Mladina”.

Tanjug

objavljeno: 07.06.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminuo novinar Jurij Gustinčič

Izvor: B92, 07.Jun.2014

Ljubljana -- U Ljubljani je danas u 93. godini preminuo jedan od najznačajnijih jugoslovenskih novinara, Jurij Gustinčič, javili su slovenački mediji...Dugogodišnji novinar "Politike", radni vek, tokom koga je objavljivao članke i za "Borbu", "Vreme", "Slobodnu Dalmaciju" i "Mladinu", završio...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.