Preminuo episkop osječko-poljski i baranjski Lukijan

Izvor: Blic, 24.Maj.2017, 20:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo episkop osječko-poljski i baranjski Lukijan

Njegovo preosveštenstvo episkop osječko-poljski i baranjski Lukijan upokojio se danas popodne u Kliničkom bolničkom centru Osjek, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Preosvećeni episkop Lukijan (Vladulov) rođen je 9. maja 1933. godine u Hajfeltu (današnji Novi Kozarci u Banatu), od roditelja Mirka Mačkića i majke Jelene.

Osnovnu školu započeo je u Srpskoj Crnji, a završio u Kovilju. Petorazrednu Bogosloviju sa maturom završio je u Sremskim Karlovcima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a Bogoslovski fakultet u Beogradu.

Monaški postrig primio je u manastiru Kovilj iz ruku igumana Leonida 1958. godine. Rukopoložen je za jerođakona 1959. godine, a za jeromonaha 1963. godine.

Od njegovog dolaska u manastir Kovilj ova svetinja generalno je obnovljena, kako crkva, tako i manastirski konaci.

Ceneći rad oca Lukijana, episkop bački Nikanor premešta ga 1. februara 1964. godine iz manastira Kovilj u manastir Bođani, koji je do tada bio osiromašen i zapušten u svakom pogledu.

Za vreme njegove uprave pokrenute su mnogobrojne aktivnosti za razvoj i podizanje ove svetinje, kao i za njenu restauraciju i konzervaciju. Paralelno sa stvaranjem jednog od najsređenijih manastira u to vreme u selu Vajska, koja je tada bila manastirska parohija, otac Lukijan podigao je crkvu posvećenu Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve izabrao je 23. maja 1991. godine arhimandrita Lukijana za episkopa novouspostavljene Eparhije osječko-poljske i baranjske.

Vladika Lukijan preuzeo je novouspostavljenu Eparhiju osječko-poljsku i baranjsku u vreme rata, a ogromna uloga u vidanju svakojakih rana u teškom posleratnom periodu nešto je što je posebno obeležilo dvadeset šest godina njegove arhijerejske službe.

Vreme služenja zaupokojene liturgije i opela biće naknadno saopšteno, saopšteno je iz Eparhije osječko-poljske.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

POKOJ MU DUŠI: Preminuo episkop osiječko-poljski i baranjski Lukijan

Izvor: Kurir, 24.Maj.2017

...Osnovnu školu započeo je u Srpskoj Crnji, a završio u Kovilju Petorazrednu Bogosloviju sa maturom završio je u Sremskim Karlovcima, a Bogoslovski fakultet u Beogradu..Monaški postrig primio je u manastiru Kovilj iz ruku igumana Leonida 1958 godine Rukopoložen je za jerođakona 1959 godine, a...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.