Izvor: RTS, 12.Maj.2021, 12:49

Premijerka sa kandidatima programa "Barvalipe": Važan korak ka emancipaciji i integraciji Roma

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa kandidatima koji će pohađati program "Barvalipe" u Nacionalnoj akademiji za javnu upravu i sa predstavnicima pokreta "Opre Roma Srbija".
Program "Barvalipe", koji će danas biti otvoren u Nacionalnoj akademiji za javnu upravu, pohađa prva grupa od 22 kandidata pripadnika romske populacije iz cele zemlje koji imaju stečeno visoko obrazovanje i koji nisu zaposleni u javnoj upravi, a kako bi unapredili >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << profesionalne kompetencije za rad u organima uprave.

"Zajednički cilj jeste da ovaj program bude tranzicija ka zapošljavanju pripadnika romske populacije u javnoj upravi", rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i naglasila da "to predstavlja još jedan važan korak ka emancipaciji i integraciji Roma i građenju inkluzivnog društva".
Obuku za pripadnike romske populacije zajedno sa Nacionalnom akademijom za javnu upravu razvili su Građanski pokret "Opre Roma Srbija" i Kancelarija za romske inicijative Fondacije za otvoreno društvo.
Cilj programa je zapošljavanje Roma i veće učešće Roma u političkom i javnom životu. Program je osmišljen u okviru četiri modula koji obuhvataju osnove rada u organima uprave, digitalne, komunikacijske i menadžerske veštine, i trajaće do 21. avgusta.
Ana Brnabić je rekla da je Nacionalna akademija za javnu upravu jako važna za profesionalno usavršavanje svih zaposlenih u javnoj upravi, i posebno je istakla obuke koje se odnose na mlade i pripadnike romske populacije, kao i obuke koje su namenjene zaposlenima u jedinicama lokalne samouprave.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.