Premijer: MUP odlučuje o Paradi ponosa

Izvor: Politika, 29.Sep.2011, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer: MUP odlučuje o Paradi ponosa

BEOGRAD– Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da će Ministarstvo unutrašnjih poslova na osnovu bezbednosne procene odlučiti o održavanju Parade ponosa, planirane za 2. oktobar u Beogradu.

„Vlada nije razmatrala to pitanje niti je ikada razmatrala pitanje ljudi koji žele da protestuju”, rekao je Cvetković u Skupštini na pitanje poslanika Nove Srbije da li Vlada ima stav po pitanju održavanja Parade ponosa.

Premijer je istakao da je „stav cele vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da se poštuju Ustav i prava na različitost”.

„Drugo je pitanje šta će pokazati bezbednosna procena a to će reći ministarstvo policije”, kazao je Cvetković i dodao da je na policiji da odluči o održavanju parade.

Poslanica Nove Srbije Aleksandra Janković rekla je da Vlada mora da donese odluku da li je za održavanje Parade ponosa i zatražila od premijera da kaže kakav je stav Vlade.

„Vlada mora da donese odluku i da ima stav, a ne da se prepucava sa Ministarstvom unutrašnjih poslova”, kazala je Janković.

Ministar zdravlja Zoran Stanković rekao je da je zdravstveni sistem Srbije „u pripravnosti da pomogne svima kojima je pomoć potrebna”, uključujući učesnike Parade ponosa.

Tokom gej parade prošle godine u neredima na beogradskim ulicama povređeno je više od 140 ljudi, od kojih 124 policajca i pričinjena je velika materijalna šteta. Beta

-----------------------------------------------------

Đilas apeluje da se odustane od skupova zakazanih u dane vikenda

BEOGRAD – Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas pozvao je danas organizatore okupljanja najavljenih za subotu da odustanu od tih skupova.

„Kao gradonačelnik Beograda, pozivam još jednom sve strane da zrelo i odgovorno sagledaju trenutak u kojem se i kao zemlja i kao društvo nalazimo i da odustanu od svojih okupljanja zakazanih u dane vikenda, jer ona komplikuju ionako složenu situaciju”, istakao je Đilas u izjavi Tanjugu.

„Prava jesu svima garantovana zakonom i ja ih nikome ne osporavam, ali moram da podsetim da svako pravo nosi sa sobom i neku odgovornost. Upravo na tu odgovornost se pozivam kada molim organizatore svih okupljanja da od njih odustanu. Ako je za neodržavanje svih najavljenih skupova potreban političar krivac i ako je to cena da nema novih razbijenih glava i podizanja tenzija, pristajem da se taj politički minus pripiše meni”, rekao je Đilas.Tanjug

objavljeno: 29.09.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.