Prekid bojkota nastave u Banji Koviljači

Izvor: Glas javnosti, 14.Nov.2011, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekid bojkota nastave u Banji Koviljači

BANJA KOVILJAČA - U osnovnoj školi u Banji Koviljači nastava će od sutra biti normalizovana, nakon obećanja nadležnih o rešavanju problema povećanog broja ilegalnih migranata u tom mestu.

 Bojkot nastave učenika u Osnovnoj školi "Vera Blagojević" započeo je 7. novembra, pošto je dan ranije na protestu 2.000 građana odlučeno da roditelji zbog "ugrožene bezbednosti, deču ne puštaju u školu, sve dok država ne ponudi resenja za ovaj problem.

Protest su sazvali >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << nezadovoljni građani, zbog učestalih incidenata stranih državljanja, koji su kulminirali silovanjem britanske državljanke u banjskom parku. Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Komesarijata za izbeglice, kao i ministar Rasim Ljajić - šef novoformirane komisije Vlade Srbije za rešenje rešenje problema azilanata u Banji Koviljači, razgovarali su u četvrtak sa predstavnicima lokalne vlasti i ponudili odgovarajuća rešenja.

 "Obzirom da su najavljene konkretne akcije u cilju povećanja bezbednosti dece i samih građana, kao i izmeštanje stranih državljana, vraćeno je poverenje u državne institucije i odlučeno je da se prekine bojkot nastave. Očekujemo da će najavljene mere biti brzo sprovedene, kako se građani ne bi morali ponovo samoorganizovati", navedeno je u saopštenju Organizacionog odbora građanskog protesta "Ko je sledeći".

Odbor je čestitao građanima Banje Koviljače zbog jedinstva i međusobne solidarnosti u ostvarivanju ciljeva protesta. Ljajić je najavio da će Vlada naći "adekvatne lokacije za smeštaj i organizovan prihvat ilegalnih imigranata" koji su godinama u tom mestu. Ministar je rekao da će biti oštrija kontrola na državnim granicama i da će tražiti ratifikaciju sporazuma o readmisiji sa Makedonijom.

"Pojačaćemo policijsku kontrolu i nadzor u Banji Koviljaci, kako bi se vratio mir i stabilnost u ovo mesto", obećao je Ljajić. Ministar je kazao da će do naredne sednice Vlade Srbije u četvrtak, 17. novembra, komisija na čijem je čelu, pripremiti izveštaj i mere koje će državne institucije preduzeti za rešavanje problema stranih migranata u Banji Koviljači. Prema podacima lokalne policije, van Centra za azil u Banji Koviljači koji ima 80 mesta, boravi više od 2.500 stranaca iz Afrike i Azije. Lokalne vlasti su u nekoliko navrata pomoć za resavanje tog problema tražile od Komesarijata za izbeglice Srbije i premijera Srbije Mirka vetkovića od kojih nisu dobili odgovor, te su građani preuzeli inicijativu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.