Izvor: B92, 14.Jun.2010, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preduprediti letnju nestašicu krvi

Beograd -- Srbija ima 248.500 registrovanih davalaca krvi, što je 3,32 odsto ukupne populacije, saopštili predstavnici Instituta za transfuziju krvi.

Manifestacijom na Trgu Republike, Crveni Krst Srbije i Institut za transfuziju krvi obeležili su Svetski dan davalaca krvi.

Povodom Svetskog dana davalaca krvi je upućen poziv Beograđanima da daju krv i preduprede tradicionalne letnje nestašice zaliha.

Kako su naveli predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Radovanović i direktorka Instituta za transfuziju krvi Srbije Snežana Draškić cilj je da se broj davalaca poveća na četiri odsto ukupne populacije, čime bi potrebe bile u potpunosti zadovoljene.

Prema rečima Draškićeve, u Beogradu trenutno postoje rezerve krvi za dva i po dana, što je zadovoljavajuće.

"Svakog leta suočavamo se sa nestašicama. Uz pomoć velikih i aktivnih kampanja proteklih godina uspevali smo to da prevaziđemo, nadam se da će i ove sezone to biti slučaj", navela je direktorka Instituta za transfuziju krvi.

Ona je dodala da je u Beogradu dnevno potrebno 300 do 400 jedinica krvi, dok je na nivou cele Srbije potrebno od 800 do 1.000 jedinica.

Predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović istakao je da je davanje krvi human čin koji će nekoga izlečiti i spasiti mu život, kao i da je potpuno bezbedno po zdravlje davaoca.

"Davanje krvi je apsolutno sigurna procedura, koja ne samo da nije štetna već je korisna po zdravlje", kazao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.