Najkasnije za dve sedmice Naučno-tehnološki park u Nišu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2020, 05:08

Najkasnije za dve sedmice Naučno-tehnološki park u Nišu

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, obišla je danas, u pratnji ministra prosvete, Mladena Šarčevića i ministra bez portfelja, zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj, Nenada Popovića, Naučno – tehnološki park u Beogradu, gde je Fond za inovacionu delatnost Srbije predstavio 12 inovativnih projekata koji su pobedili na javnom pozivu objavljenom sredinom marta ove godine, a namenjenom suzbijanju posledica nastalih pandemijom COVID 19. Za ove projekte odobreno je 53 miliona dinara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Zahvaljujući javnom pozivu počela je proizvodnja i upotreba raznih medicinskih sredstava, kao što su zaštitne maske sa zamenskim filterima, viziri, dezinfekcioni tuneli i kabine, kontrolni i termalni pultovi za dezinfekciju i merenje temperature, proizvodi za dezinfekciju prostora i predmeta, višekratna zaštitna odela. Srbija je zahvaljujući ovome proizvela i prvi respirator, čiji peti prototip trenutno prolazi testiranje sertifikacione komisije, kaže Vladimir Nešić, šef hardverskog odeljenja IMP Automatike, koja je u saradnji sa kompanijom Smart Research proizvela ovaj uređaj za mehaničku ventilaciju pacijenata.

"To su standardni invazivni i neinvazivni respiratori, oba tipa smo podržali, bazirani su na proporcionalnim ventilima. To je poslednja generacija mehaničkih ventilatora i može da stane u red najbrendiranijih marki", ističe Nešić.

Plan je da se ovaj respirator, uz čitavu paletu medicinskih uređaja, nađe na domaćem, ali i svetskom tržištu. Premijerka Ana Brnabić je rekla da je Srbija, zahvaljujući ovim projektima, tokom krize sa kojom se ceo svet suočava, pokazala koliko možemo da budemo konkurentni, kada ulažemo u prave stvari i imamo viziju. Krajem prošle godine uložena su značajna sredstva u opremanje tri savremene laboratorije.

"U saradnji, kao što je i Dubravka rekla, sa Evropskom investicionom bankom (EIB), mi smo uložili 420 hiljada evra u ovu opremu za Naučno – tehnološki park Beograd, tokom 2019. godine i ona je isporučena krajem decembra 2019. i iskorišćena je na način na koji mi nismo ni mislili da će biti iskorišćena, ali zaista na pravi način, da pomogne našem zdravstvenom sistemu", kaže premijerka.

Premijerka Brnabić je rekla da su inovativne delatnosti jedna od ključnih karika za brz ekonomski oporavak Srbije, podsetivši da je izvozna stopa Srbije za prva dva meseca ove godine skočila za 22,2 odsto u odnosu na prošlogodišnju, dok se suficit povećao za 34 odsto.

Najkasnije za dve sedmice Naučno-tehnološki park u Nišu

Brnabić najavila je danas otvaranje Naučno-tehnološkog parka u Nišu u narednih nekoliko dana, najkasnije za dve nedelje, navodeći da će država nastaviti da ulaže u taj sektor.

Ana Brnabić, istakla je da je Srbija u vreme krize pokazala da može sve sama da proizvede i da bude konkurentna.

“U Galenici sam na promociji hlorokina koji se proizvodi u Srbiji rekla da se u krizi video sav potencijal, kreativnost, znanje, inovacije i talenat i mislim da nas je to sve učinilo ponosnim. U međuvremenu smo proizveli i prvi srpski respirator. Tokom krize s kojom smo se suočili pokazali smo koliko možemo da budemo konkurentni”, istakla je premijerka.

Ona je dodala da je Srbija imala jednu od najmanjih stopa smrtnosti od kovida 19, a paralelno s tim je uspela da proizvede sve što je potrebno da se izbori sa epidemijom, ukazujući da je važno da se ulaže u prave stvari, viziju, kreativnost i inovatore.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabićeva: Investori nisu otkazali, moguć još jedan rebalans

Izvor: B92, 18.Maj.2020

Beograd -- Premijerka Ana Brnabić izjavila je da nijedan investitor nije otkazao dolazak i da očekuje nova zapošljavanja...Najavila je i mogućnost još jednog rebalansa budžeta za ovu godinu...Brnabić je, posle obilaska Naučno-tehnološkog parka u Beogradu, kazala novinarima da je zadovoljna kako...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.