Predstavljen Ratni dnevnik maršala Franše dEperea

Izvor: RTS, 11.Sep.2018, 23:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljen Ratni dnevnik maršala Franše d'Eperea

U Ambasadi Francuske predstavljeno je izdanje Ratnog dnevnika francuskog maršala i srpskog vojvode Franše d'Eperea, povodom obeležavanja Stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata. Nikada objavljeni memoari podsetnik su na istorijske okolnosti ovog perioda, ali i savezništvo Francuske i Srbije u Velikom ratu.
Uz prisustvo brojnih predstavnika javnog života u Srbiji, ministra odbrane Aleksandra Vulina >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i predsednika SANU Vladimira Kostića o knjizi su govorili Klod de Sen Pjer, unuka Franše Deperea, ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondolini i Vojislav Pavlović, direktor Balkanološkog instituta.

Klod de Sen Pjer je priredila knjigu koju je objavila izdavačka kuća "Prometej" u okviru obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata.
Unuka slavnog francuskog generala rekla je da je veoma počastvovana jer je u državi koja veoma ceni njenog dedu.
"Drago mi j što sam u prilici da svedočim o herojstvu mog dede. Profesor Pavlović je dolazio u Pariz i pitao me da li mogu da nađem memoare mog dede o Istočnom frontu. Naravno da sam želela sve to da podelim sa vama. U tim memoarima mogu se naći poštovanje i čast koje je moj deda ukazivao srpskom narodu", rekla je unuka slavnog generala.
Ambasador Francuske u Beogradu je napomenuo da je promocija knjige prilika da se setimo "bratstva po oružju" Srbije i Francuske tokom Prvog svetskog rata.
"Ponekad zaboravimo koliko smo bliski. Danas naši vojnici stoje rame uz rame u mirovnim misijama u Africi i Libanu kako bi sačuvali međunarodni mir i stabilnost. Tokom susreta sa predsednikom Vučićem u julu predsednik Makron je podsetio koliko je srpski narod pokazao izuzetnu hrabrost tokom Prvog svetskog rata. Srbija će zauzeti posebno mesto tokom ceremonije koja će biti organizovana 11. novembra u Parizu na obeležavanju kraja Velikog rata. Predsednik Vučić je pozvan sa drugim šefovima država", istakao je Mondolini.
Vojislav Pavlović je istakao da će čitaoci u knjizi naći svedočanstvo o pripremama za ofanzivu savezničkih snaga.
"Memoari su sjajan izvor informacija o stanju savezničkih armija pred probijanje Solunskog fronta. Takođe, čitaocima u Srbiji će biti posebno interesantne stranice knjige o regentu Aleksandru Karađorđeviću i srpskim oficirima", naveo je Pavlović. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Promocija ratnog dnevnika francuskog maršala Franše D’Eperea

Izvor: DobreVesti.rs, 12.Sep.2018, 15:09

U okviru obeležavanja Stogodišnjice od kraja Prvog Svetskog rata, izdavačka kuća Prometej objavila je ratni dnevnik (1918-1920) čuvenog francuskog maršala i srpskog vojvode Franše D’Eperea.. .  . Tim povodom, Francuska ambasada u Srbiji organizovala je dva događaja..  . Prvi je održan...

Nastavak na DobreVesti.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.