Pozivni broj zbunjuje naše goste

Izvor: Blic, 26.Jan.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pozivni broj zbunjuje naše goste

Kada iz bilo koje evropske zemlje poželite da se javite prijateljima koji žive širom Evrope, prvo što morate da ukucate je broj za međunarodni izlaz, 00. Zatim kod države, pa pozivni broj grada i na kraju broj pretplatnika, odnosno vašeg prijatelja. Ovo je standardan način pozivanja iz bilo koje evropske zemlje.

Svuda je ovako, osim, u Srbiji. Strani turista nakon dolaska u Srbiju ostaje zbunjen jer osim mnogih prepreka na koje će sigurno naići, kao što su jezik, ili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << velike porcije u restoranima, nikako ne može da se javi svojim prijateljima. Iako će najnormalnije okrenuti 00, pa sve ostale brojeve ,sa druge strane žice čuće samo „Birate nepostojeći broj" ili samo „tu-tu"...I, tu nastaju njegove muke. Ukoliko se pre dolaska u Srbiju nije raspitao o načinu pozivanja inostranstva, može se desiti da sate provede razmišljajući koji je telefonski izlaz iz Srbije.

-Ni ja skroz nisam siguran da li bih se setio odmah koji je izlazni broj za inostranstvo. Znam da se uvek zbunim u inostranstvu, da li da okrenem 00 ili 99. Mislim da bismo trebali da se uskladimo sa Evropom, jer bi nam svima bilo lakše - kaže Beograđanin Predrag Minić.

Ono što bi svaki stranac trebalo da zna je da kada se iz Srbije sa fiksnog telefona okreće inostranstvo prvo se ukuca 99 što je izlaz za međunarodnu centralu, zatim treba uneti kod zemlje, pozivni broj grada i onda broj pretplatnika.

- Iako smo već izvesno vreme, jedina zemlja u Evropi u kojoj je drugačiji broj za međunarodni izlaz, do sada niko nije pokazao inicijativu za promenom ovog broja. To se rešava na nekom višem nivou, a mi samo odluke treba da sprovedemo - kaže Goran Janković iz Pošta Srbije.

U ovom preduzeću kažu da tehničke mogućnosti postoje da se izmena broja obavi, i da je potrebno da neko samo donese odluku. - Naravno da bi sam prelazak sa 99 na 00 trajao izvesno vreme, ali ne bi bilo nikakvih posledica i svi naši građani bez problema bi mogli da pozivaju inostranstvo - kaže Janković.

U turističkim biroima kažu da im svakodnevno dolaze stranci i traže magični broj kako bi uspeli da se jave svojoj porodici, i prijateljima. Iako ističu da u svakoj brošuri i vodiču o Beogradu i Srbiji stoji informacija o pozivanju inostranstva, strancima ipak nije lako da se snađu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.