Povratak u budućnost: 10 neverovatnih predviđanja Nikole Tesle

Izvor: NovaEnergija.net, 15.Jan.2017, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povratak u budućnost: 10 neverovatnih predviđanja Nikole Tesle

Veliki naučnici svojim revolucionarnim izumima iz temelja su menjali svet. Jedan od originalnih tehnoloških superzvezda bio je svakako izumitelj Nikola Tesla (1856-1943), tvorac gotovo 700 patenata koji je do sada postao više od kultnog heroja. Teslino ime krasi jednu od najvećih tehnoloških kompanija današnjice, a njegova predviđanja budućnosti učinili su ga pravim prorokom budućnosti.
Evo što se sve od njegovih predviđanja ostvarilo:
1. Pametni telefoni >> Pročitaj celu vest na sajtu NovaEnergija.net <<
Tesla je zamislio bežični uređaj koji će podržavati i telefonsku tehnologiju i raditi preko mreže poput Interneta. Njegov opis uređaja iz 1926. zvuči baš poput pametnog telefona:
“Kada se bežična tehnologija proširi, cela Zemlja će se pretvoriti u jedan “veliki mozak”. Moći ćemo da komuniciramo međusobno kad god to poželimo, bez obzira na udaljenost. I ne samo to, već ćemo pomoću televizije i telefona savršeno moći da vidimo i čujemo jedni druge, bez obzira na udaljenost koja može biti čak i nekoliko hiljada kilometara, a instrumenti koji će nam to omogućiti biće veoma jednostavni u poređenju s današnjim telefonima. Čovek će telefon nositi u džepu”, rekao je Nikola Tesla.

2. WI-FI
Poznato je da se Tesla poprilično zalagao za bežičnu tehnologiju na kojoj je mnogo radio, iako je često nailazio na nerazumevanje i otpor naučne zajednice.
“Kad bežični prenos električne energije postane komercijalan, način prevoza, te način prenosa informacija potpuno će se promeniti. Uostalom, već sad svedočimo prenosu slike na kraćim udaljenostima. Pre 30 godina nismo verovali da tako nešto može biti moguće. U budućnosti se sami principi neće menjati, samo će se tehnologija dodatno razviti”, izjavio je davne 1926. u jednom od intervjua.

A photo posted by Tesla (@teslamotors) on Mar 15, 2016 at 3:16pm PDT


3. Električni automobili
Da, upravo je on shvatio šta će se sve dogoditi, a trebalo je samo 118 godina da bi Teslina predviđanja u stvarnost pretvorio vlasnik istoimene kompanije i jedan od velikih inovatora današnjice, Elon Musk.
Nikola Tesla je 1930. konstruirao misteriozni automobil koji je radio pomoću antene i dve čudne metalne šipke koje su izlazile iz “energetskog prijemnika” montiranog ispod komandne ploče. Originalni benzinski motor na automobilu zamenjen je okruglim, potpuno zatvorenim električnim motorom. Automobil je bio testiran nedelju dana i bez ikakvog napora dostizao je brzine do 144 km/h. Automobil nije ispuštao nikakve emisije, ali nakon nedelju dana testiranja, tajanstveni “prijemnik” je uklonjen te je električni motor zamenjen originalnim benzinskim motorom. Glasine kažu da je Westinghouse dostavio eksperimentalni motor za automobil, dok je Tesla svoj patent za pretvarač prodao upravo Westinghouse kompaniji. Šta se dalje dogodilo ostaje velika misterija, ali Tesla je oduvek tvrdio da nam elektrane i kablovi, a naročito benzinski motori, nisu potrebni.

4. Bežični prenos energije
Bežični prenos električne energije u svetu je nažalost još uvek neostvaren san, ali da Nikola Tesla živi u 21. veku, to bi već bilo ostvareno. Kako bi dokazao da taj koncept nije samo utopija, Tesla je započeo izgradnju tzv. Wardenclyff tornja.
Ovaj je toranj konstruiran radi potencijalnog obavljanja i unapređenja prekookeanskog prenosa energije i prekookeanske komunikacije, a trebalo je da posluži i za istraživanja koncepta za bežični prenos električne energije. Tesla je verovao da se putem tornja mogu bežično prenositi neograničene količine električne energije do bilo kojeg mesta na planeti, bez upotrebe klasičnih sredstava prenosa poput bakrenih kablova, ali do danas nije dokazano da je takav prenos električne energije moguć.
Tesla’s death ray invention could be of ‘vital importance’ to War Dept – documents released by FBI https://t.co/IEOFDPoIW6 pic.twitter.com/ghwjZCLUVm
— RT (@RT_com) September 29, 2016

5. Najopasniji izum – snop smrti
Glasine da je Tesla proizveo smrtonosne zrake – oružje za buduća ratovanja pojavile su se još početkom 1924. godine. O njima su detaljno izveštavale američke novine, pišući da Tesline potpuno nevidljive zrake mogu zaustaviti avion u letu, što je Tesla i dokazao svojim eksperimentima. Uređaj pod nazivom Teleforce Tesla je izumeo 1930. godine i mogao je da emituje ogromnu količinu energije s kojom su se mogli rušiti “neprijateljski avioni, uništavati vojske ili bilo šta drugo što ne želite da postoji”. Teleforce nikada nije konstruisan jer se verovalo i strahovalo da će uništavanje država postati previše lako.
Tesla je snop smrti smatrao najvažnijim svojim izumom među 700 dotadašnjih. “Slao bi koncentrisane snopove relativno velikih ili čestica vidljivih mikroskopom kroz vazduh koji bi mogli oboriti deset hiljada neprijateljskih aviona na udaljenosti od 250 milja te prouzrokovati trenutnu smrt milionskih armija. Bilo bi to bešumno oružje koje bi svoj ‘posao’ obavljalo bez traga”, objasnio je u intervjuu 1934. godine.
Tesline izjave bile su vrlo zanimljive. Jedna od njih odnosi se na današnje doba: “U 21. veku civilizovani narodi potrošiće veći deo svojih sredstava za obrazovanje, a manji za rat. Da bi se iskorenio čovekov nagon za sukobljavanjem, biće potrebno više od jednog veka. Rat se može zaustaviti ne tako što ćemo jake učiniti slabim, već tako što ćemo svaku naciju, slabu ili jaku, učiniti sposobnom da se brani”. Današnje vreme pokazuje da je Nikola Tesla bio potpuno u pravu. “Za čovečanstvo bi svakako bilo najbolje da se ratovi prekinu”, nastavlja Tesla, “jer će u njima najviše stradati civilno stanovništvo, nevini ljudi”.
Na dokumentu koji dokazuje da je Nikola Tesla od Sovjeta dobio 25.000 dolara za nacrte smrtonosnog novog oružja stoji potpis Džona Trampa, strica novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa. Džon Tramp bio je cenjeni profesor na MIT-ju koji je svojim radom u područjima kojima se bavio i Tesla stekao dovoljno poštovanja da ga FBI pozove odmah nakon što je naučnik umro. Međutim, on o Teslinom radu u poslednjih 15 godina njegovog života iznosi mišljenje drugačije od onoga što se sada dokazuje. Prema Trampu, sav je Teslin rad bio spekulativne, filozofske pa i promotivne naravi, ali nije uključivao nove utemeljene principe ili metode da bi se nešto od toga i realizovalo.

6. Tehnologija dronova
Tesla je tvrdio da će “električno pogonjeni vazdušni brodovi prevoziti putnike od Njujorka do Londona za tri sata”, putujući na 13 kilometara iznad Zemlje. Takođe, tvrdio je da će ovi brodovi crpiti energiju iz atmosfere i da nikad neće imati potrebu za dopunjavanjem goriva.
“Vazdušni brodovi biće bez pilota i koristiće se za prevoz putnika na određene destinacije ili za daljinski upravljane vazdušne napade”, izjavio je. Mnogi smatraju da su današnji dronovi bazirani na ovoj Teslinoj tehnologiji.
7. Žene i vlast
Još jedna od stvari koje je Tesla u istom intervjuu predvidio je i da će muškarci postati inferiorni ženama.
“Ova borba za ravnopravnost polova završiće se novim poretkom u kojem će žena biti superiorna. Tu jednakost, a kasnije i superiornost, neće postići kroz plitku fizičku imitaciju već kroz buđenje intelekta žena”, rekao je Tesla.

9. Leteća vozila
Legendarni izumitelj je 1911., u intervjuu za New York Herald, otkrio da radi na letelici koja će prkositi gravitaciji.
“Moja mašina neće imati ni krila ni propelere. Kada ga budete videli na zemlji, nećete ni pretpostaviti da se radi o letelici. Ipak, ona će leteti brzinom koja do sada nije dostignuta i biće vrlo sigurna. Takođe, dugo će moći da levitira u mestu uprkos jakom vetru”, rekao je Tesla.
Teslina leteća mašina trebalo je da se pokreće iz besplatnog energetskog sastava, za razliku od ostalih aviona koji snagu crpe iz nafte. Ovaj izum doživeo je istu sudbinu kao i njegov projekat besplatne električne energije.
U jednom od svojih intervjua izjavio je: “Predviđam razvoj leteće mašine duže od automobila i očekujem da gospodin Ford napravi veliki doprinos u tom području. Problem parkiranja automobila i izgradnje dugih puteva time će biti rešen”.
10. Magnetska rezonanca (MRI)
Nikola Tesla je 1900. godine objavio povezanost tela i elektromagnetizma, 50 godina kasnije utvrđeno je da telo reprodukuje elektromagnetske talase, a 75 godina nakon toga napravljen je potpuno neinvazivan uređaj za magnetnu rezonancu putem kojeg se, snimkom tela, mogu otkriti bolesti u ranoj fazi i time produžiti ljudski život.
Tesla je još 1896. godine napravio prvi rendgenski snimak koji se u to vreme nazivao “X zračenje”, čime je doslovno napravio nešto što se zove dijagnostika tela. Svoje nalaze predao je Vilhelmu Roentgenu, koji je nastavio da ih usavršava do iskoristivosti, a iz 1901. datira pismo u kojem Roentgen zahvaljuje Tesli, što je ključni dokaz njihove saradnje.
Izvor: BigThink
Foto: FB Nikola Tesla

Nastavak na NovaEnergija.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NovaEnergija.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NovaEnergija.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.