Povratak izgubljenih

Izvor: Politika, 13.Nov.2011, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povratak izgubljenih

U subotu uveče u šumi na Ovčaru izgubilo se 96 mladih planinara iz Lazarevca, ali su oko 22 sata svi bezbedno spušteni sa litice

Ovčar Banja – Mladi planinari iz Lazarevca, zajedno sa profesorima i vodičem, izgubili su se preksinoć u šumi na Ovčaru, ali su uspeli da dozovu spasioce koji su ih izbavili i spustili na drum Čačak – Ovčar Banja. Na šumovitoj litici kod mesta zvanog Borivojeva tabla, 200 metara iznad kolovoza, zateklo se 96 učenika od petog do >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << osmog razreda i devetoro njihovih profesora, a planinare je predvodio Milun Ćojbašić, član PD „Kablar” iz Čačka i profesor fiskulture sa planinarskim stažom od tri i po decenije.

Tročasovna avantura okončana je, srećom, samo sa nekoliko ogrebotina i jednim uganućem noge, i deca su oko 22 sata već bila u autobusima, na povratku kući.

Neki čas pre toga, mladi planinari zatekli su se u besputnom useku, okruženi gorskom tminom između dve litice. Ni napred, ni nazad. Njihovo dozivanje u pomoć, povike i sevanje lampi, čuli su žitelji Ovčar Banje, i među prvima u pomoć im je pritekao meštanin Goran Nikolić, inače glavni čuvar Ovčarsko-kablarske klisure.

– Đaci su se obreli u prostoru između dve stene koje se odronjavaju, to je veoma strm i opasan teren. Pozvao samprijateljekojisebaveplaninarenjemi sa njima došao do mesta gde su se deca zaglavila, na oko 200 metaraiznad puta Čačak – Ovčar Banja.Procenilismodajejedinimogućiputevakuacijespuštanjeužadima na drum.Umeđuvremenu,stigli supolicajci, vatrogasci i planinari izČačka,predvođeniSlobodanomMilovanovićemiPredragomŠunderićem, a zatim i vozilo Hitne pomoći.Zbog velikog nagibaiopasnostiododrona spasioci su sastavili lanac i gotovo iz ruke u ruku preuzimali mlade planinare i spuštali ih na sigurno. Izbavljanje je trajalo tri sata – opisao je Nikolić.

Osnovci iz Lazarevca, članovi planinarskih sekcija u svojim školama, doputovali su u Ovčar Banju u subotu pre podne, s planom da posete nekoliko manastira na Ovčaru i osvoje ovu planinu, čiji je vrh deset i po kilometara zapadno od Čačka, na nadmorskoj visini 958 metara. Dobili su i vodiča iz PD „Kablar”. Inače, predsednik ovog društva Radoš Jugović rekao je novinarima da je Ovčar mirna planina sa tri dobro obeležene staze.

Ekspedicija je posle obilaska manastira Svete Trojice i Sretenje bila na 25 minuta do Ovčar Banje, sa utabanim šumskim putem pred sobom. Ali, vodič je izabrao neobeleženu putanju i planinari su, već uhvaćeni mrakom, upali u usek bez puta.

– Ja sam pogrešio – kaže Milun Ćojbašić za „Politiku”. Nije mi prvi put da idem tuda, istim pravcem prošao sam prošlog meseca sa planinarima iz Jagodine, Ali, sada smo zalutali jer sam izgubio put. Na jednom mestu nastavili smo pravo umesto da, 100 metara pre, skrenemo ulevo. Zadržavanje u manastirima bilo je duže od predviđenog, uhvatila nas je noć i dogodilo se šta se dogodilo. Inače, deca su bila besprekorna i najvažnije je da se sve dobro završilo.

Evakuacija je, po oceni čačanske policije, protekla u najboljem redu, a o toku akcije obaveštavan je i direktor policije Milorad Veljović. Zamenik osnovnog tužioca u Čačku izjasnio se da ovde nama elemenata krivičnog dela.

G. Otašević

objavljeno: 14.11.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.