Izvor: B92, 12.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisana Deklaracija o ekologiji

Beograd -- Predstavnici delegacija 51 zemlje-članice Ekonomske komisije UN za Evropu usvojili danas u Beogradu ministarsku deklaraciju.

Deklaracija koja je usvojena na Ministarskoj konferenciji o ekologiji u Beogradu određuje smernice politike zaštite životne sredine u narednih pet godina.

Na plenarnom zasedanju o budućnosti procesa na skupu "Životna sredina za Evropu", u okviru te trodnevne konferencije o ekologiji, predsedavajući skupu, ministar zaštite životne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sredine Srbije Saša Dragin izjavio je da je usvojena deklaracija "potrebna da bi se ojačali mehanizmi za bolje sprovođenje zaštite životne sredine".

On je kazao da su "globalni problemi u zaštiti životne sredine pristup čistoj i bezbednoj pijaćoj vodi, zagađenost vazduha i zaštita biodiverziteta".

Ministar za zaštitu životne sredine Portugala Francisko Nunješ Korea izjavio je da će ministarska deklaracija "obezbediti nastavak procesa zaštite ekologije i odrediti jasne političke smernice u daljem vođenju politike iz te oblasti".

Prema njegovim rečima, ova ministarska ekološka konferencija doprineće da zemlje učesnice međusobno usaglase politike u oblasti zaštite ekološke situacije od globalnih klimatskih promena i odrediće smernice buduće akcije u tom procesu.

Prvi put na ovoj konferenciji sastali su se i ministri obrazovanja i ekologije, koji su usvojili deklaraciju da će ubuduće zajednički raditi na programu obrazovanje za održivi razvoj.

Takođe, na konferenciji je jednoglasno usvojena beogradska inicijativa o osnivanju podregionalnog centra za praćenje klimatskih priomena u jugoistočnoj evropi sa sedištem u Beogradu, u koji će se slivati svi podaci o zagađenju iz regiona.

Time je u Centru Sava u Beogradu završena šesta ministarska konferencija "Životna sredina za Evropu".

Inače, i učesnici konferencije ekologa u Beogradu pozdravili su to što je Nobelova nagrada dodeljena za borbu protiv klimatskih promena, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Potpisan i sporazum između Srbije i Slovenije

Ministri zaštite životne sredine Srbije i Slovenije Saša Dragin i Janez Potočnik potpisali su u Beogradu sporazum o saradnji dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine.

Potočnik je rekao novinarima, nakon potpisivanja Sporazuma u gradskoj skupštini, gde je bio organizovan prijem za učesnike šeste ministarske konferencije, da će u kabinetu njegovog ministarstva biti određena jedna osoba koja će biti zadužena za sprovođenje tog sporazuma.

On je kazao da će dati punu podršku u saradnji srpskih i slovenačkih preduzeća i institucija i predložio nove projekte za saradnju sa Srbijom.

Dragin je rekao da će sporazum omogućiti Srbiji da na dobrom iskustvu Slovenije napravi brz i uspešan put ka Evropi u zaštiti životne sredine.

Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije danas je potpisalo i Sporazum o saradnji sa Ženevskim institutom, koji će pomoći u razvijanju regionalnog centra za praćenje klimatskih promena u Jugoistočnoj Evropi, smeštenog u Beogradu.

Taj sporazum u Sava centru potpisali su državni sekretar Ministarstva za zaštitu zivotne sredine Srbije Miladin Avramov i predstavnik Ženevskog instituta Aleksandar Babak Najdezi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.