Izvor: RTS, 24.Sep.2021, 16:54

Potpisan 81 ugovor za dodelu seoskih kuća

Od 300 seoskih kuća koje su ljudi širom Srbije izabrali, danas je u Palati "Srbija" potpisan još 81 ugovor za njihovu kupovinu, izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.
Krkobabić je rekao da je konkurs u punom jeku, zahtevi svakodnevno stižu i da će nastaviti sa dodelom istim ritmom.

"Želeli smo da iz Obrenovca odemo u neku čistiju sredinu i tamo živimo i proširimo svoju porodicu. Posle malo traženja izabrali smo Krupanj, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kuća nam se odmah dopala, prostrana sa velikom okućnicom. Ja sam od početka verovala da će biti naša! Radujemo se novom životu, uzbuđeni smo i uplašeni u isto vreme, ali mislimo da je pravi život upravo na selu", bila je iskrena dobitnica sredstava Jovana Aćimović.
Četvoročlana porodica Mihajlović koja iz Kraljeva odlazi u selo Jarčev ima jasne planove. "Korona nam je pomogla da shvatimo da se lepše živi u prirodi, na otvorenom prostoru, u kući umesto u stanu. Gajićemo za početak šljive, proizvoditi rakiju i džem", izjavio je Aleksandar Mihajlović.
Među današnjim potpisnicima je 65 bračnih i vanbračnih parova, sedam samohranih roditelja i devet mladih poljoprivrednika i poljoprivrednica. Većina je do sada živela u zajednici, ali ima dosta njih koji su za svoj krov nad glavom plaćali mesečni zakup.
Profesije dobitnika su različite – profesori književnosti i filozofije, hemičari, arhitekti, veterinari, ekonomisti, inženjeri, programeri, učitelji, vaspitači, medicinski radnici, mehaničari, stakloresci, poljoprivredni tehničari, konobari, frizeri, trgovci, krojači…
Do sada je najviše zahteva stiglo iz opština Bačka Palanka (sela Gajdobra, Pivnice, Silbaš, Obrovac i Tovariševo) i Kikinda (Nakovo, Banatska Topola, Bašaid, Rusko Selo, Iđoš, Novi Kozarci) a za njima su sela opština Šid, Kikinda, Aleksinac, Pirot, Svilajnac, Žitorađa…
Prosek dosadašnjih podnosilaca prijave je 30 godina života, a prosečna cena seoske kuće sa okućnicom je 1.081.159 dinara, navodi se u saopštenju Ministarstva.
Kako se dodaje, sredstva se dodeljuju po redosledu pristiglih prijava do utroška sredstava, a najkasnije do 1. novembra 2021. godine.
Ova uredba Vlade Republike Srbije predviđa 1,2 miliona dinara kao maksimalan iznos za jednu seosku kuću sa okućnicom, a dodeljuje se mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i mladom poljoprivredniku/ci do 45 godina života.
Predsednik komisije za ocenu i kontrolu realizacije projekta je rektor Beogradskog univerziteta i dekan Arhitektonskog fakulteta prof. dr Vladan Đokić, a zamenik predsednika komisije je agroekonomista Milan Prostran.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Potpisani ugovori o kupovini još 81 seoske kuće u Srbiji

Izvor: Beta, 24.Sep.2021

U Beogradu su danas potpisani ugovori o kupovini još 81 seoske kuće, uz subvencije Ministarstva za brigu o selu."Кonkurs o subvencionisanju kupovine seoskih kuća je u punom jeku, zahtevi svakodnevno stižu, nastavićemo sa dodelom istim ritmom", izjavio je ministar za brigu o selu Milan Кrkobabić...

Nastavak na Beta...

Potpisan još 81 ugovor o dodeli bespovratnih sredstava za kupovinu kuća na selu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2021

Danas je u Palati Srbija potpisan još 81 ugovor o dodeli bespovratnih sredstava za kupovinu kuća na selu. Do sada je najviše zahteva stiglo iz opština Bačka Palanka, Kikinda, Šid, Aleksinac, Pirot i Svilajnac. Konkurs je otvoren do utroška sredstava, a najkasnije do prvog novembra...„U ministarstvu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.