Potomci Gavrila Principa oduševili ministra pravde

Izvor: Kurir, 15.Avg.2013, 09:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potomci Gavrila Principa oduševili ministra pravde

Ministar obišao Principovo rodno selo i razgovarao s potomcima revolucionara koji je 1914. izvršio atentat

BEOGRAD - U ruševinama.

Ministar pravde Nikola Selaković iskoristio je priliku da u nedelju, prilikom ustoličenja vladike bihaćko-petrovačkog Atanasija Rakite u Bosanskom Petrovcu, poseti rodno selo Gavrila Principa - Obljaj, gde se sreo s članovima njegove porodice i razgovarao s praunukom Vukom.

Petogodišnji praunuk >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<

Selaković je član Vladinog odbora za obeležavanje godišnjice početka Prvog svetskog rata, a razlog njegove posete je obnova rodne kuće Gavrila Principa, koji je 1914. u Sarajevu ubio austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, što se u istoriji smatra povodom za izbijanje Prvog svetskog rata.

Selaković se sreo i s potomcima Gavrila Principa, a najveći utisak je ostavio Vuk, praunuk njegovog rođenog brata.

- Pričali smo kako je kuća izgledala, šta je potrebno da se uradi kako bi se obnovila. Čak i petogodišnji Vuk, kome je Gavrilo pradeda, s osmehom na licu priča o njemu - priča Selaković.

Podizanje spomenika

Inače, na jesen ove godine  mogla bi da počne obnova rodne kuće Gavrila Principa. Inicijativa za uspravljanje tog spomenika stigla je iz Novog Sada, od ljudi koji su nekada živeli u Grahovu, a procenjuje se da bi radovi koštali oko 15.000 evra. Deo novca je već prikupljen.

Krajem jula 2014. u Sarajevu će biti obeležena stogodišnjica početka Prvog svetskog rata i atentata na Ferdinanda, a tim povodom biće održana i međunarodna konferencija istoričara, na kojoj će učestvovati više od 100 naučnika iz 26 zemalja sveta.

Deca da uče o značaju Gavrila

Selaković kaže da našu decu treba da učimo po čemu je značajan Gavrilo Princip i šta je radila organizacija Mlada Bosna. Princip je, kako kaže, značajna ličnost srpske istorije, a Mlada Bosna je okupljala ne samo pravoslavce već i rimokatolike i muslimane, objedinjujući sve tri konfesije BiH u borbi protiv tiranije okupatora:

- Ona je promovisala naprednu ideju, boreći se za prava slovenskog življa, u različite tri vere u BiH i šire.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.