Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ponovo radi

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 30.Jul.2010, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ponovo radi

 VALJEVO - Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Valjevu od danas ponovo radi, ali će trebati da prođe nekoliko dana da počne da radi punim kapacitetom, izjavio je direktor "Vodovoda" Selimir Manojlović.

U fabriku otpadnih voda je tokom tri dana doticao mazut, za koji se pretpostavlja da ga je neko od valjevskih preduzeća ispustilo u kanalizacionu mrežu.

Zahvaljujući samo stručnosti i prisebnosti, valjevski Vodovod je uspeo da spreči da postrojenje za prečišćavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << otpadnih voda bude uništeno.

"Odmah smo obustavili rad postrojenja, a znatne količine mazuta smo ispustili u korito reke Kolubare, jer drugog rešenja nije bilo", rekao je Manojlović.

On je kazao da je utvrđeno ko je ispustio mazut. Prema njegovim rečima, mazut je u fabriku za prečišćavanje otpadnih voda dospeo iz holding korporacije AD "Krušik" u Valjevu.

Juče se tim povodom oglasio i generalni direktor holding korporacije "Krušik" a.d. u Valjevu Jovan Davidović.

On je u saopštenju za javnost naveo da je odmah po lociranju sprečeno dalje curenje mazuta u kanalizaciju fizičkim zatvaranjem otvora na cevi iz koje je curio. Kako je rekao, cev je zabetonirana, tako da daljeg curenja mazuta u kanalizaciju nema.

"Što se postojećeg rezervoara mazuta tiče, nema nikakvih znakova curenja ni na rezervoaru, ni na zemljištu okolo, a količina mazuta u rezervoaru se kontroliše", naveo je on.

"Pretpostavljamo da je curenje mazuta jedna od posledica NATO bombardovanja, s obzirom na to da je to područje bilo direktno pogođeno. Radi potpune sanacije, biće nastavljeno iskopavanje prema lokaciji gde se nalaze pogođeni rezervoari iz kojih je doticao mazut u fabriku otpadnih voda, ali se ne zna koja je količina mazuta ušla u kanalizaciju", kaže se u saopštenju.

Vodovod će tražiti obeštećenje od osiguravajućeg društva za štetu koju je pretrpeo na fabrici za prečišćavanje vode, ali je sigurno da će mazut koji je ispušten u Kolubaru znatno ugroziti biljni i životinjski svet.

U "Vodovodu" kažu da su bili prinuđeni da mazut ispuste u Kolubaru, jer na drugi način nisu mogli da sačuvaju postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.