Posle operacije pol se menja i u matičnim knjigama

Izvor: Politika, 17.Avg.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle operacije pol se menja i u matičnim knjigama

Stupanje u brak i venčanje, posle upisa promene pola i dobijanja novih dokumenata, obavlja se po uobičajenoj proceduri

Jasne zakonske procedure kada osoba koja je medicinskim putem promenila pol i želi da to upiše u matične knjige – nema. Ovakvi zahtevi su retki, zaposleni u beogradskim opštinama kažu da se sa takvim slučajevima povremeno sreću tokom poslednjih desetak godina. Postupak unošenja promene pola u lična dokumenta još uvek nije regulisan zakonom, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je praksa ipak iskristalisala izvesnu proceduru.

Kako nam objašnjavaju u opštini Stari grad, osobe koje su promenile pol opštini podnose zahtev za unošenje ispravke u matičnu knjigu o promeni pola, uz koji se obavezno prilaže i odgovarajuća medicinska dokumentacija. Ista procedura važi i u opštini Savski venac.

– Posle unošenja ispravke pola u matičnu knjigu, sugrađani po pravilu menjaju i ime, pa se zato podnosi poseban zahtev za promenu ličnog imena. Stupanje u brak i venčanje, posle upisa promene pola i dobijanja novih dokumenata, obavlja se po uobičajenoj proceduri, kao i za sve ostale sugrađane – kaže Miloš Kovačević, član opštinskog veća.

Matičari iz opštine Stari grad naglašavaju da su se u svojoj praksi retko sretali sa zahtevima za unošenje podataka o promeni pola, a još ređe sa venčanjima takvih parova – oni iskusniji pamte svega jedan takav slučaj, i to pre više od deset godina. U protekloj deceniji i na opštini Savski venac zabeleženi su samo sporadični slučajevi ovakvih venčanja – svega šest.

Objedinjene evidencije o tome koliko je građana podnosilo zahtev za unos podatka o promeni pola u matičnoj knjizi rođenih nema – u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu kažu da oni nisu dužni da vode takvu statistiku i da podatke o tome imaju pojedinačne opštine. U Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu nismo uspeli da dobijemo odgovor na pitanje da li je novi Zakon o matičnim knjigama, koji bi trebalo da počne da se primenjuje krajem godine, predvideo unošenje podataka o izmeni pola i razrešio nedoumice matičara.

Ipak, zakazivanje ovakvog, statistički gledano, retkog venčanja desilo se nedavno u Crnoj Gori, u podgoričkoj parohiji. Protojerej mr Velibor Džomić, podgorički paroh, ispričao je da su mladenci nedavno zakazali venčanje u njegovoj parohiji, priložili krštenice iz jedne beogradske crkve, sve je, kako on priča, bilo uobičajeno, ali do venčanja u zakazanom terminu, ipak, nije došlo.

– Dobili smo anonimnu dojavu da je „mladoženja nekada bila ženska osoba i da je promenila pol". Pozvali smo ih, obavili razgovor, objasnili da živimo u vremenu sloboda i prava, ali da u Crkvi Hristovoj postoje pravila kojih se sveštenici moraju pridržavati. Podsetili smo ih na reči iz Novog zaveta da nam je sve slobodno, ali da nam nije sve na korist. Nakon toga, dobili smo priznanje da je mladoženja imao žensko ime, ali da je rođen kao hermafrodit. Ta osoba je dobar deo života provela u patnji. Svetu tajnu venčanja nismo mogli da obavimo u zakazanom terminu upravo zbog toga što su tu činjenicu prećutali – kaže protojerej Velibor Džomić.

Sudeći prema rečima podgoričkog paroha, promena pola nije tabu-tema za Srpsku pravoslavnu crkvu, čak je pre dvadesetak godina i patrijarh Pavle razmišljao kakav stav bi crkva trebalo da zauzme prema ovoj pojavi.

– Pravoslavna crkva stoji na stanovištu da je licima koja su iz razloga medicinske nužnosti pristupila takvim hirurškim intervencijama blagosloveno korišćenje blagodatnih darova Crkve Hristove od krštenja do pričešća, ali tek nakon blagoslova episkopa. Te promene moraju biti evidentirane u matičnim knjigama. Ovakav stav Crkve je formulisao današnji patrijarh Pavle još 1986. godine što dovoljno govori koliko Crkva prati savremene pojave u društvu – kaže za naš list protojerej Velibor Džomić.

J. Beoković

[objavljeno: 18/08/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.