Posao u javnoj upravi samo preko politike

Izvor: Glas javnosti, 25.Jul.2011, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posao u javnoj upravi samo preko politike

BEOGRAD - Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je da je Srbiji potrebna depolitizacija i reforma javne uprave kako bi ona bolje služila interesima građana.

"Posao u javnom sektoru još je partijski plen i s druge strane alat socijalne politike", kazao je Janković.

Prema njegovim rečima, stranke nakon izbora smatraju da imaju pravo na određen broj viših slžbeničkih mesta, pa se tako i direktori škola ili načelnici u pojedinim opštinama postavljaju po partijskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << liniji, što naravno ne bi smelo, ni po zakonu.

Kontrola je svedena na minimum zato što se teži socijalnom miru a ne odgovornosti, a o kvalitetu se ne razmišlja dovoljno, rekao je Janković.

Administracije retko poziva na odgovornost radnika koji nije radio dovoljno savesno i koji je svojom neljubaznošću ili nemarom oštetio građana, istakao je Janković.

Zbog toga su građani prinuđeni da se obraćaju zaštitniku građana, a vlasti, kako je naveo, trenutno ispunjavaju oko 70 odsto njegovih preporuka, što je nešto više nego 2010.

Janković smatra da bi dobro bilo kada bi se promenio sadašnji odnos između građana i uprave, pa je, s tom namerom, predložio kodeks dobre uprave po ugledu na evropski, koji je Evropski parlament prihvatio na predlog evropskog ombudsmana.

Taj tekst "svakodnevnim jezikom na vrlo konkretan način obaveštava organe uprave kako treba da se ponašaju u kontaktu sa građanima, na koji način rešavaju njihove zahteve, na koji način utvrđuju njihove obaveze. Sa druge strane građanima objašnjava šta mogu da očekuju od organa javne vlasti", rekao je on.

Govoreći o svom izveštaju za 2010. godinu, koji je Skupština Srbije usvojila 20 jula, on je ocenio da bi se iz oprečnih reakcija koje je izazvao moglo zaključiti da je "dosta uravnotežen".

"Poslanici najveće vladajuće stranke imali su primedbu da je moj godišinji izveštaj preoštar, opominjući me da bi na krilima kritika koje sam izneo neki drugi mogli doći na vlast, mnogo gori" Istovremeno, poslanici jedne opozicione stranke zameraju mi da nisam bio dovoljno kritičan", kazao je Janković.

"Jednima je smetalo što sam kritikovao propuste u radu Visokog saveta sudstva, drugi su očekivali da podnesem predlog za razrešenje njegovih članova. To mi govori da je izveštaj dosta uravnotežen", rekao je on.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.