Popis stanovništva od 1. do 15. oktobra

Izvor: Glas javnosti, 29.Sep.2011, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popis stanovništva od 1. do 15. oktobra

BEOGRAD - Popis stanovništva u Srbiji biće održan od 1. do 15. oktobra, a oko 41.000 popisivača po prvi put će građanima postaviti i neka nova pitanja, poput korišćenja interneta i načina na koji stižu od kuće do posla ili škole.

Načelnica odeljenja za popis u Republičkom zavodu za statistiku Snežana Lakčević rekla je agenciji da građani neće morati da odgovore na četiri pitanja - o nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti, maternjem jeziku i invaliditetu. "Popisivač >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << mora da zabeleži da građanin nije želeo da se izjasni o nekom od ovih pitanja", navela je Lakčević i dodala da se pitanje o invaliditetu i takvoj vrsti zdravstvenih problema po prvi put postavlja na popisu u Srbiji.

Ukoliko građanin odbije da se popiše i da podatke, popisivač će prvo obavestiti popisnog instruktora i popisnu komisiju, a ako ni to ne urodi plodom, izriče se kazna od 20.000 do 50.000 dinara.

"Ukoliko popisivač u stanu zatekne punoletno lice, ono će dati i podatke o ostalim članovima domaćinstva. Potrebno je da u tom trenutku zna jedinstvene matične brojeve članova porodice. Broj se može pročitati i sa papira. Nije neophodno da se i dokumenta daju na uvid", kazala je Snežana-Lakčević. Ukoliko građani sa sobom prilikom popisa budu imali i zdravstvene knjižice popisivači iz njih prepisati šifre radnih delatnosti.

Lakčević je napomenula da će popisivači imati legitimacije, a sam popis se obavlja metodom intervjua. Popisivači će pitanja čitati sa popisnog listića.

Do sada u Srbiji popisivali građani koji žive u objektima koji nisu predviđeni za stanovanje, poput šupa, garaža ili podruma. Ove godine, prvi put, popisuju se i beskućnici koji borave u prihvatilištima ili svratištima za decu i odrasle.

Lakčevićeva je navela da će se na popisu odgovarati i na pitanje o tome kako se stiže od kuće do posla ili škole, kojom vrstom prevoza ili pešice. Popisivači će građane pitati i o tome da li znaju da koriste račun u svakodnevnom životu. "Interesuje nas da li građani znaju da rade obradu teksta, da rade sa tabelama, da li u svakodnevnom životu koriste internet i znaju li da primaju i šalju elektronsku poštu. Na taj način saznaćemo koliko je kompjuterski pismenog stanovništva u Srbiji", navela je Lakčevićeva.

Ona je napomenula da podatke koje su dobili popisivači moraju čuvati kao tajnu, a Zavod za statistiku podatke može da koristi samo u statističke svrhe. Lakčević je navela i da će popis Srbiju koštati nešto manje od 2,7 milijardi dinara, a trošak od oko 330 do 350 dinara po stanovniku Srbiju svrstava među zemlje sa najjeftinije obavljenim popisom.

Popis će pokazati demografsku sliku Srbije, koja je nakon prošlog popisa, 2002. godine, pokazala da je Srbija sa prosečnom starošću od skoro 41 godinu među 10 najstarijih zemalja u svetskim razmerama.

"Prošli popis po prvi put je pokazao i da Srbija ima više stanovnika starijih od 65 godina, nego stanovništva mlađeg od 15 godina", napomenula je Lakčevićeva.

Posle ovog popisa biće poznato i koliko Srbija ima napuštenih seoskih domaćinstava i kakva je obrazovna struktura stanovništva. Preliminarni rezultati popisa, podaci o broju stanovnika i domaćinstava biće poznati 15. novembra. Od 15. septembra naredne godine počeće da se objavljuju konačni rezultati, a ceo posao mora biti završen do decembra 2013. godine. Naredni popis stanovništva predviđen je za 2021. godinu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.