Ništa od dogovora o ceni uljarica

Izvor: B92, 06.Sep.2013, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ništa od dogovora o ceni uljarica

Beograd -- Poljoprivrednici, nezadovoljni otkupnom cenom suncokreta, i predstavnici uljara nisu postigli dogovor o ceni suncokreta ovogodišnjeg roda.

O ceni suncokreta poljoprivrednici su pregovarali u Ministarstvu poljoprivrede tri i po sata, zbog čega su najavili nastavak blokade puteva.

"Sa sastanka izlazimo vrlo razočarani, jer predstavnici uljara nisu imali razumevanja za povećanje otkupne cene suncokreta, a ponuđena cena od pre nekoliko dana od 24, odnosno 25 dinara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << po kilogramu bez PDV, nije pomerena nijednu paru", kazao je novinarima predsednik Asocijacije poljoprivrednika "Banatski paori" Jan Husarik nakon sastanka, koji je organizovalo Ministarstvo poljoprivrede Srbije.

Kako je precizirao, Viktorija grupa ponudila je proizvođačima 25 dinara za kilogram sucokreta bez PDV-a, dok su Dijamant iz Zrenjanina i uljara iz Nove Crnje ponudile 24 dinara bez PDV-a.

"To je ispod cene koštanja proizvodnje suncokreta i poljoprivrednicima neprihvatljivo, jer smo u situaciji da proizvodimo sa gubitkom", kazao je Husrik i dodao da je cena koja bi odgovarala poljoprivrednicima 35 dinara plus PDV.

Nakon sastanka kome su prisustvovali predstavnici više poljoprivrednih udruženja iz Srbije, on je istakao da će poljoprivrednici i dalje biti otvoreni za pregovore, odnosno da žele da se danas ili sutra, a najkasnije do ponedeljka reši trenutna situacija.

"Bićemo spremni da dođemo na nove razgovore, jer se bojimo da će reakcija poljoprivrednika biti vrlo spontana i veoma burna", rekao je Husarik i dodao da je medijator sastanka bio ministar poljoprivrede Dragan Glamočić.

Koordinator protesta i predsednik Unije poljoprivrednih proizvođača iz Bavaništa Jovica Jakšić kazao je da su ljudi nezadovoljni ishodom razgovora i da će organizovati "totalne blokade puteva" do daljeg.

"Čekamo do večeras do 20 sati koju ponudu će uljare da nam daju", rekao je Jakšić i naveo da su poljoprivrednici spremni i na cenu od 35 dinara plus PDV, jer su odlučili da budu solidarni sa uljarama i odustanu od prvobitnog zahteva od 45 dinara za kilogram suncokreta.

Jakšić je kazao da treba očekivati veliki bunt, jer "nema poljoprivrednika koji nije bio za proteste". Iako nije mogao da precizira koji putevi će biti blokirani, naveo je da će na blokade izaći dodatni traktori.

Poljoprivrednici nezadovljni otkupnom cenom suncokreta započeli su proteste 28. avgusta, blokirajući puteve uglavnom u Vojvodini. U sredu, 4. septembra, ministar Dragan Glamočić je održao odvojene sastanke sa predstavnicima uljara i poljoprivrednika.

Na sastanku sa jednim od najvećih domaćih proizvođača ulja Viktorija grupom je dogovoreno da uljari poljoprivrednicima ponude otkupnu cenu suncokreta od 27,08 dinara za kilogram.

Poljoprivrednici su inicijalno tražili da otkupna cena suncokreta bude 45 dinara za kilogram, navodeći da jedino tako mogu da pokriju troškove proizvodnje, podsećajući i da je prošlogodišnja otkupna cena bila 55 dinara za kilogram.

Među zahtevima nezadovoljnih poljoprivrednika bio je i da prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić suzbije kartelsko ponašanje u industriji ulja u dogovaranju o otkupnoj ceni suncokreta.

Dok su trajali današnji pregovori, blokade puteva bile su privremeno obustavljene, kako je navedeno, kao znak dobre volje poljoprivrednika.

Predstavnici uljara iz Zrenjanina i Nove Crnje napustili su sastanak u Ministarstvu poljoprivrede ranije, a nešto posle njih i predstavnik Viktorija oila, ali nisu želeli da daju izjave.

Glamočić: Zabrinut sam zbog neuspeha sastanka

Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić izrazio je zabrinutost jer današnji sastanak nezadovoljnih poljoprivrednika i uljara nije završio dogovorom o otkupnoj ceni suncokreta.

"Očekivao sam da će se pokrenuti tržišna utakmica, ali se to nije dogodilo", rekao je Glamočić, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, navodeći da nakon dvočasovnog sastanka, koji je protekao u "konstruktivnoj atmosferi", dogovor o višoj otkupnoj ceni suncokreta nije postignut.

Ministar je naglasio da su poljoprivredni proizvođači i predstavnici industrija ulja partneri koji treba da postignu najbolji mogući dogovor, iako zna da su i jedni i drugi u teškoj situaciji.

Glamočić je ponovio da ministarstvo i država ne mogu da utiču na cenu, kao i da je tržište mesto na kome se svi bore za opstanak.

"Radikalizacija protesta nikom neće doneti dobro", rekao je ministar Glamočić i dodao da će na gubitku biti svi, a najviše građani, ukoliko se protesti nastave.

Istaknuto je da će u toku popodneva biti obavljene konsultacije s predstavnicima prerađivača. Poljoprivrednici su najavili radikalizaciju protesta, ali su spremni i da ponovo razgovaraju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ništa od dogovora o ceni uljarica

Izvor: B92, 06.Sep.2013

Beograd -- Poljoprivrednici, nezadovoljni otkupnom cenom suncokreta, i predstavnici uljara nisu postigli dogovor o ceni suncokreta ovogodišnjeg roda...O ceni suncokreta poljoprivrednici su pregovarali u Ministarstvu poljoprivrede tri i po sata, zbog čega su najavili nastavak blokade puteva..."Sa sastanka...

Nastavak na B92...

Ništa od dogovora uljara i poljoprivrednika

Izvor: Radio 021, 06.Sep.2013

Poljoprivrednici, nezadovoljni otkupnom cenom suncokreta, i predstavnici uljara u petak nisu postigli dogovor o ceni suncokreta ovogodišnjeg roda nakon razgovora u Ministarstvu poljoprivrede koji je trajao tri i po sata, zbog čega su najavili nastavak blokade puteva.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.