Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 16.Maj.2010, 07:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć srpskim klubovima u dijaspori

BEČ - U Beču se održava seminar "Priprema projekata za fondove EU" koji organizuju Ministarstvo za dijasporu Srbije i Zajednica srpskih klubova u Beču, u saradnji sa Evropskim pokretom. Seminar, koji je deo projekta "Srbija je u Evropi", mogućnost je da se članovi srpskih klubova, udruženja i organizacija upoznaju sa pisanjem projekata i načinom prijavljivanja za sredstva iz fondova Evropske unije, evropskih gradskih i regionalnih fondova.

Koordinator projekta "Srbija je u Evropi" >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Tanja Joksimović izjavila je da je opšti cilj uključenje dijaspore u proces evropske integracije Srbije. Ovaj projekat treba da pomogne klubovima, udruženjima i organizacijama da dođu do sredstava iz fondova lokalnih zajednica i EU, naglasila je ona.

Joksimovićeva je podsetila da je strateški cilj Srbije evropska integracija.

Predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču Borislav Kapetanović naglasio je da klubovi i udruženja, nažalost, ne koriste u dovoljnoj meri fondove EU zbog čega je važno da se s njima upoznaju.

Šef Konzularnog odeljenja Ambasade Srbije u Beču Kosta Simonović podsetio je da u Austriji najveću grupaciju stranih državljana čine Srbi, odnosno da ih u toj zemlji živi više od 200.000, a samo u Beču 120.000. Prema njegovim rečima, srpski klubovi svojim radom doprinose očuvanju srpske kulture, tradicije i identiteta, te bi sredstva iz raznih fondova olakšala njihov rad.

Predstavnici Evropskog pokreta Dragana Bas i Ivan Knežević predstavili su prisutnima sve dostupne fondove, kao i načine za apliciranje. Realizacija projekta nastavlja se tokom juna u Parizu. Projekat "Srbija je u Evropi" otpočeo je u novembru, a prva obuka sprovedena je u Štutgartu u Nemačkoj.

Pametnije bi bilo ministru za "dijasporu" da vodi racuna o sirotinji u matici.Dijaspora moze da vodi brigu o sebi bez nekih ministarstava i novo komponovanih mozgova koji nos ne znaju da obrisu a hteli bi da vode brigu o necem velikom.To vise ne pali, jer je poznato zasto se sve to radi,samo da se " krava" moze muzti..Povoljnim zakonima dijaspora se jedino moze vratiti u zemlju i investirati u istu i nikako drugacije.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.