Izvor: Blic, 22.Jun.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Položen kamen temeljac za centar SPC u Ljubljani

Prilokom polaganja kamena temeljca za kulturno-pastoralni centar Srpske pravoslavne crkvene opštine (SPCO) u Ljubljani, slovenački premijer Janez Janša i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković su srpskog ministra finansija Mirka Cvetkovića pozdravili i kao predsednika buduće srpske vlade, saznaje B92.

Prigodnoj svečanosti prisustvovali su slovenački premijer Janez Janša, izaslanik predsednika Srbije Borisa Tadića, ministar finansija Mirko Cvetković, ministar vera Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Radomir Naumov, premijer Republike Srpske Milorad Dodik, gradonačlenik Ljubljane Zoran Janković i apsotolski nuncije u Ljubljani Santos Abril i Kastelo. Svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Svetog Ćirila i Metodija služio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan.

Obraćajući se prisutnima Janša je ocenio da je izgradnja centra SPCO važan događaj podjednako za srpsku zajednicu i Sloveniju u celini. Slovenački premijer je podsetio da je Evropska unija 2008. godinu proglasila godinom međukulturnog dijaloga u Evropi i godinom dijaloga evropskih i svetskih kultura. On je kazao da je izgradnja kulturno-pastoralnog centra, zapravo, nastavak viševekovne tradicionalne saradnje srpskog i slovenačkog naroda, ali je dodao da ne treba zatvarati oči pred činjenicom da je u vreme raspada Jugoslavije došlo i do dubokih razilaženja, koja su, kako je rekao, srećom danas iza nas.

U svojim govorima, slovenački premijer i gradonačelnik Ljubljane su ministra Mirka Cvetkovića pozdravili i kao predsednika buduće srpske vlade. Upitan od strane B92 da li Janša i Janković znaju nešto što drugi još uvek ne znaju, Cvetković je odgovorio :"Videćemo još, videćemo...", dok je ljubljanski gradonačelnik dobacio: "To smo mi čuli, ipak smo mi u EU, to je budući predsednik vlade", dodavši i da je on to čuo "od glasa javnosti".

Cvetković je, ističući simbolični značaj tog značajnog projekta, rekao da on sam po sebi govori o potrebi i mogućnostima saradnje između različitih kultura i vera, o toleranciji i razlikama, koje ih spajaju.

"Upravo su to elementi na kojima počiva politika srpske vlade u kretanju ka Evropskoj uniji", rekao je Cvetković.

Naumov je izjavio Tanjugu da je reč o centru koji će "okupljati sve pravoslavne koji žive u toj državi i da je on, u ime premijera Vojislava Koštunice, centru darovao knjigu posvećenu godišnjici rođenja Nikole Tesle.

"Bili su vrlo zadovoljni što će u svojoj biblioteci imati jedan tako vredan dar", rekao je ministar vera.

Pojedincima koji su doprineli izgradnji centra zahvalio je mitropolit Jovan I dodelio im najviša priznanja Mitropolije - Oreden Katerine Kantakuzine Branković, prvog reda.

Predviđena cena izgradnje centra iznosi tri miliona evra, finansiranje je predviđeno iz donacija preduzeća i doprinosa pojedinaca. Prema projektu, centar će se prostirati na gotovo 1.800 kvadratnih metara. Završetak izgrdnje ovog centra je predviđen za proleće naredne godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.