Polovnjaci preplavili tržište, trgovci trljaju ruke

Izvor: RTS, 25.Jul.2019, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Polovnjaci" preplavili tržište, trgovci trljaju ruke

Za prvih šest meseci ove godine u Srbiju je uvezeno oko 76.000 polovnih vozila, a samo u junu 13.000 . Očekuje se da će, zbog najava eventualne zabrane vozila starijih od deset godina, taj broj biti i znatno veći. Naime, mnogi će požuriti da, dok su još u mogućnosti, kupe jeftinija vozila starijih godišta.
Došli smo u pomalo paradoksalnu situaciju, kažu stručnjaci, da polovnih automobila na tržištu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << imamo dva puta više nego što se oni traže.

Logika dilera je da iskoriste sadašnje propise, koji omogućavaju uvoz automobila od 2000. godišta, koji se na zapadnom tržištu tretiraju kao otpad.
Takvi automobili se kupuju po 300 do 600 evra, a ovde prodaju za 1.000 ili 1.500 evra, uz zaradu od 500 evra, koju nemaju ni neki prodavci novih automobila.
"Mi imamo ambiciju da kroz raspravu razgovaramo o tome da ukinemo mogućnost uvoza automobila koji su evro-3", rekao je ministar ekologije Goran Trivan.
Ako je prosečno uvezeno polovno vozilo plaćeno 3.000 evra, jasno je da je iz Srbije otišlo više od 220 miliona evra. 
"Ta vozila su više od deset godina stara i čine u ukupnom broju vozila preko 50 odsto. Istovremeno, to znači da su to vozila najčešće sa velikom emisijom zagađujućih materija", naveo je Trivan.
Ukupno je za pet godina u Srbiju je ušlo više od 800.000 polovnih vozila, koja su najčešće zagađivači broj jedan, jer se katalizatori zbog cene materijala skidaju, a zagađenje u vazduhu raste.
U Beogradu je, kada nema vetra, u špicu zagađenje vazduha 14 puta veće od dozvoljenog.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zrenjaninci ne mogu da se odbrane od komaraca

Izvor: RTS, 25.Jul.2019

Celog leta građani Zrenjanina negoduju zbog najezde komaraca. Stručnjaci kažu da je to problem u čitavom regionu i da ovakva najezda nije zabeležena u proteklih četrdeset godina. . Koliko su pogodni vremenski uslovi za...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.