Izvor: Blic, 26.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polovina raseljenih sa Kosova želi da se vrati natrag

Polovina interno raseljenih lica sa Kosova vratila bi se svojim kućama, pokazuju preliminarni rezultati istraživanja o životnom standardu raseljenih lica, koje je za potrebu Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija (UNHCR) uradio Republički zavod za statistiku.



Analitičar Slobodan Cvejić, koji je učestvovao u istraživanju, objasnio je da je ono rađeno na uzorku od 1.705 neromskih domaćinstava i 257 romskih domaćinstava, raseljenih sa Kosova i Metohije, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i da će konačni rezultati istraživanja biti objavljeni u decembru.

On je naveo da bi se 56 odsto interno raseljenih neroma vratilo, dok je taj procenat kod interno raseljenih Roma 20,5 odsto.

"Želja za povratkom je pođednako prisutna u svim kategrijama raseljenih, mada je malo više izražavaju osobe starije od 30 godina i seosko stanovništvo, ali te razlike su zanemarljive", objasnio je Cvejić.

Prema njegovim rečima, kao najčešće razloge zbog kojih se do sada nisu vratili, ispitani navode strah od nasilja i nepoverenje u kosovske institucije.

Kada je u pitanju smeštaj u Srbiji, Cvejić je dodao da istraživanje pokazuje da 56 odsto neromskih interno raseljenih domaćinstava ima u vlasništvu ili suvlasništvu stambeni objekat u Srbiji, dok je kod romskih domaćinstava takvih oko 31 odsto.

"Oko 20 odsto neroma i 40 odsto Roma stanjuje bez plaćanja naknade za stan i kada se sve to sabere, ispada da stanovanje za njih ne predstavlja veliki problem, ali to treba uzeti s rezervom, jer veliki broj Roma živi u neuslovnim objektima", objasnio je on.

Istraživanje pokazuje da interno raseljena lica imaju manje problema sa ličnom dokumentacijom nego ranijih godina, pošto oko 10 odsto ispitanih navodi da ne poseduje lične dokumente, od toga oko osam odsto neroma i 16 odsto Roma.

Većina anketiranih neroma, oko 88 odsto, radi za poslodavce, a 38 odsto radi bez ugovora o radu, penzijskog ili zdravstvenog osiguranja.

Više od polovine interno raseljenih Roma radi samostalno, 93 odsto bez ugovora o radu, a 96 odsto nema pravo na penzijsko i zdravstveno osiguranje.

Šef Predstavništva UNHCR u Srbiji Lenart Kocelainen istakao je da je cilj ovog istraživanja da se utvrde pouzdani podaci o životnom standardu interno raseljnih u Srbiji, koji će poslužiti kao osnova za uspešno planiranje aktivnosti usmerenih na smenjene siromaštva.

"Postoje indikacije da je danas položaj interno raseljnih lošiji nego pre nekoliko godina kada su došli sa Kosova, kao i da im je zdravstveno stanje narušenije", istakao je Kocelainen.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.