Političke igre oko žitnih polja

Izvor: Politika, 25.Jan.2010, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Političke igre oko žitnih polja

Zaposleni u kragujevačkom Centru za strna žita blokirali prostorije GO DS, optužujući tu partiju da je odgovorna za propadanje najstarije naučnoistraživačke ustanove ovog tipa na Balkanu

Kragujevac – Po logici da je onaj ko vrši vlast u zemlji odgovoran za sve probleme njenih građana, zaposleni u ovdašnjem Centru za strna žita juče u deset sati blokirali su prostorije Gradskog odbora Demokratske stranke u Kragujevcu. Demokratska stranka i Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za nauku i tehnologiju, koje vodi Božidar Đelić, kao i direktor Centra za strna žita Živomir Vučković, takođe član DS, najveći su krivci za propadanje najstarije naučnoistraživačke ustanove ovog tipa na Balkanu, tvrde sindikalni lideri i zaposleni u ovoj ustanovi.

Istovremeno, oni su gradsku vlast, u kojoj većinu ima stranka „Zajedno za Šumadiju" gradonačelnika Veroljuba Stevanovića „abolirali" od svih problema u ovoj ustanovi, navodeći da oduzimanje oko 70 hektara plodnih oranica, koje su odlukom lokalne uprave pretvorene u građevinsko zemljište, više „nije prioritetno" pitanje za Centar za strna žita.

U GO DS, pak, ne vide kako ta stranka može biti odgovorna za dvadesetogodišnje propadanje ove ustanove, a protest ispred svojih prostorija okarakterisali su kao „političku igru".

Predsednik sindikata Centra za strna žita, diplomirani inženjer poljoprivrede Blagoje Kovačević tvrdi, međutim, da protest „nema političku pozadinu".

– Plate nam kasne 12 meseci, a najgore je to što Ministarstvo za nauku i tehnologiju, i pored naših molbi i zahteva da nam se pomogne, ništa ne čini da se reše problemi. Ko je odgovoran, ako ne onaj pod čijom smo ingerencijom!? Uostalom, i ovaj i prethodni direktor Centra za strna žita su iz redova Demokratske stranke – rekao je Kovačević.

Prostorije GO DS juče su bile zaključane, a predsednik kragujevačkih demokrata Goran Ivanović je poručio da je spreman da pomogne i posreduje u pregovorima.

– Besmisleno je praviti bilo kakvu vezu između GO DS i problema u Centru za strna žita. Nemam dokaza, ali mi sve ovo liči na političku igru. Ipak, spreman sam, a to sam zaposlenima u ovoj ustanovi već rekao, da ih povežem sa nadležnima u resornom ministarstvu – objasnio je Ivanović u izjavi za „Politiku".

Osim isplate zaostalih zarada, sindikat Centra za strna žita, osnovanog pre 111 godina, zahteva i hitno razrešenje problema u vezi sa statusom ove ustanove. Kovačević navodi da je gradska uprava spremna da preuzme deo obaveza države, pod uslovom da Centar povuče tužbe za novčanu nadoknadu po osnovu oduzetih žitnih polja.

– Gradonačelnik Kragujevca je predložio da lokalna uprava obezbedi oko 35 miliona dinara za isplatu naših zarada i uloži znatna sredstva u opremu, a da gradu, na ime tih investicija, pripadne deo upravljačkih prava u Centru za strna žita. Uslov je da mi povučemo tužbe za za nadoknadu sredstava koje smo uložili u oduzete oranice. Vreme prolazi, a iz Ministarstva za nauku i tehnologiju nema odgovora – kaže predsednik sindikata.

Kragujevački Centar za strna žita dospeo je u žižu javnosti s jeseni prošle godine, kada je 56 zaposlenih u ovoj ustanovi, a reč je uglavnom o fakultetski obrazovanim kadrovima, magistrima i doktorima nauka, spalilo svoje diplome i naučne radove.

Od tada, situacija u ovoj naučnoistraživačkoj ustanovi nije se promenila. Naprotiv, stanje je još gore, kaže direktor Živomir Vučković.

– Iako se iz aviona vidi da je sindikat protiv Demokratske stranke, ja, ipak, moram da skrenem pažnju i na neefikasnost resornog ministarstva. Osim uobičajenih sredstava koje dobijamo po osnovu projekata, država ne sprovodi druge neophodne aktivnosti na obezbeđivanju budućnosti ustanove koja je proizvela i u svet plasirala 90 priznatih sorti semenske pšenice – naveo je Vučković u izjavi za „Politiku".

Protest zaposlenih u Centru za strna žita započeo je juče, a u sindikatu ove ustanove tvrde da će blokada prostorija GO DS trajati sve dok se ne dođe do rešenja. I dok će naredni dani pokazati hoće li se pronaći izlaz iz agonije u koju je zapala ova naučnoistraživačka ustanova, treba podsetiti da su DS i gradonačelnikova „Zajedno za Šumadiju" u koaliciji i na lokalnom i na republičkom nivou.

Brane Kartalović

[objavljeno: 26/01/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.